NA PRAZNIK SE I NAŠ SVETITELJ RADUJE: Svetosavska akademija u Herceg Novom

V.V.

28. 01. 2024. u 10:56

Tradicionalna Svetosavska akademija u čast i slavu prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja u organizaciji crvene opštine Topaljsko- hercegnovske održana je u Dvorani „Park“, a gledalište je bilo ispunjeno do poslednjeg mesta.

НА ПРАЗНИК СЕ И НАШ СВЕТИТЕЉ РАДУЈЕ: Светосавска академија у Херцег Новом

Foto: RT HN

Besedio je arhimandrit Sergije iguman manastira Ostrog i nglasio „siguran sam da se danas na praznik,Sveti Sava raduje,ponosi se svojim narodom jer se u Podgorici gradi Duhovno školski centar i Pravoslavna gimanzija u kojoj će se generacije učiti pravoj veri i životu“. Poručio je i da je „zavolevši Boga i bližnje, Sveti Sava zaživeo životom svetitelja“ a  „samo duhom svetim ispunjen, prosvećen i prosvetljen čovek može doći do poznanja istine“.

Foto: RT HN

 

Na Svetosavskoj akademiji hercegnovski ogranak Srpskog prosvetno-kulturnog društa Prosveta organizovao je dodelu nagrada najuspešnijim učenicima koji su učestvovali  na literarnom konkursu „Čini dobro da se dobrim vrati“. Uručene su i povelje za životno delo prosvetnim radnicima, Radomiru Raju Kovačeviću, nastavniku biologije i opšte tehničkog obrazovanja u penziji i  Jagošu Rosiću, profesoru u kuvarskoj i ugostiteljskoj srednjoj školi, takođe u penziji.Odluku o dodeli Povelje obrazložila je predsednica hercegnovskog ogranka SPKD Prosveta, Olivera Doklestić. Zahvalio je u ime nagrađenih  profesor Jagoš Rosić i istakao da je izazov raditi sa mladima i nije uvek lako preneti znanja i umeća, ali je zadovoljstvo veliko.

- Dobiti ovakvo priznanje daje podstrek i mlađim kolegama da se naš trud, posvećenost i ljubav prema đacima vrednuje i ceni, kazao je Rosić.

Učenicima je nagrade  uručila književnica i slikarka Snežana Vučićević Čvoro, uz ocenu da je konkurs bio veoma uspešan, a deca kreativna.

Foto: RT HN

 

- Meni je najviše značilo to da deca savršeno znaju da treba činiti dobro bez obzira da li se ono vraća ili ne, kazala je Vukićević Čvoro.

U programu su učestvovali: horovi Sveti Sava i Sveti Vasilije Ostorški, vokalni solista Dušan Tadić, polaznici škole recitovanja sa pevačkom grupom Prepodobna Kasija Konstantinopoljska  i polaznici škola vjeronauka sa Tople i Sušćepana. Svečanoj akademiji prisustvovali su konzul Srbije Mićo Rogović, predsednik Skupštine Ivan Otović i potpredsednici opštine Miloš Konjević i Mirko Mustur.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave