GRAD OTVORENOG SRCA ZA SVE: U Beranama obeležen Međunarodni dan osoba sa autizmom (FOTO)

M. SEKULOVIĆ

02. 04. 2024. u 18:48

OSOBE sa autizmom ravnopravni su članovi društva i svi zajedno u značajnoj mjeri možemo unaprediti kvalitet njihovih života.

ГРАД ОТВОРЕНОГ СРЦА ЗА СВЕ: У Беранама обележен Међународни дан особа са аутизмом (ФОТО)

Opština Berane

Ovo je poruka iz centra Berana, gde je u ulici Igumana Mojsija Zečevića, povodom obeležavanja 2. aprila, Međunarodnog dana osoba sa autizmom, pod sloganom "Daj mi ruku, šetaj sa mnom", "plava povorka", simbol autizma, na čelu sa predsednikom opštine Berane, Vukom Todorovićem, direktorom Dnevnog centra za decu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju Milošem Brakočevićem, direktorom Centra za socijalni rad za opštine Berane, Andrijevica i Petnjica, Petrom Pajkovićem, predstavnicima lokalne samouprave, direktorima škola i brojnim građanima krenula u šetnju šireći ljubav prema različitosti.

Direktor Dnevnog centra za decu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju Miloš Brakočević kazao je da u njihovom centru boravi 37 korisnika od kojih devetoro sa autizmom.

-Autizam predstavlja složeni razvojni poremećaj komunikacije i socijalne interakcije, predstavlja specifičnu bolest koju treba svi da razumemo, a danas smo pokazali da smo svi isti - kazao je Brakočević.

On nije krio zadovoljstvo velikim odzivom Beranaca.

-Kao što smo ranije kazali plava boja je simbol autizma, a mi smo danas pokazali da je Berane plavi grad. To nam je bila i želja. Nadam se da će ova šetnja prerasti, kao što već jeste u veliki događaj. U nezvaničnim dogovorima sa beranskim školama, 2. april će biti nenastavni dan kako bi u još većem broju svi zajedno stali sa drugarima i prijateljima sa autizmom - kazao je direktor Centra za socijalni rad za opštine Berane, Andrijevica i Petnjica Petar Pajković, koji je odao posebnu zahvalnost Dnevnom centru za decu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju, koji, kako je kazao, radi veliki posao.

Atmosferu u glavnoj ulici u Beranama ulepšao je i bogat muzički program dece Niže muzičke škole.

Nakon šetnje, njeni učesnici du simbolično u nebo pustili plave balone, u znak prijateljstva i razumevanja sa osobama sa autizmom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)