ZBOG DUGA OD 60 MILIONA EVRA: Posle dve godine postupka, stečaj u kompaniji Vektra Montenegro

V. V.

15. 01. 2021. u 17:56

U KOMPANIJI Vektra Montenegro, koja je vlasnik i hercegnovske kompanije Vektra Boka, otvoren je stečaj.

ЗБОГ ДУГА ОД 60 МИЛИОНА ЕВРА: После две године поступка, стечај у компанији Вектра Монтенегро

Foto: V. V.

Dvogodišnji postupak za ispitivanje razloga za uvođenje stečaja, pokrenut zbog duga od 60 miliona evra, tražila je švajcarska NLB Interfinans. Za to vreme više puta su odlagana ročišta zbog zahteva obe strane strane, zbog odsustva stečajnog upravnika, veštaka i sudije Zorana Ašanina, koji je odbacio zahtjev za izuzeće i uputio spise sudiji Blažu Jovaniću.

Podsetićemo, Vektra Montenegro vlasnik je ogromne „Bokine" imovine od decembra 2007. godine. Od tada najavljenih velikih investicija, obećanog ulaganja od 360 miliona evra, izgradnje četiri nova hotela, zapošljavanja 1.200 ljudi nije se desilo ništa. Hotel „Tamaris" je sasvim srušen, hotel „Igalo" delimično, deo imovine prodat a ostalo prepušteno propadanju.

Vektra Boka je 2015. otišla u stečaj a u firmi je sada samo 16 radnika. U momentu uvođenja stečaja bilo ih je oko 120. Oni koji su otišli radne knjižice su uzeli bez naplate onoga što su zaradili.

Prvobitno je stečaj u Vektri Montenegro otvoren 2012. godine, ali je plan reorganizacije usvojen dve godine kasnije. Njime je bilo predviđeno da banci ustupi zemljište i objekte upisane u listovima nepokretnosti u Bečićima vredne 18,8 miliona evra, dok je ostatak duga trebalo da bude isplaćen u okviru trećeg isplatnog reda. Ni to nije realizovano, a NLB Interfinan je u martu prošle godine podnela zahtev za otvaranje stečaja.

Sudija Ašanin pozvao je poverioce ove kompanije da svoja potraživanja prijave do polovine februara i zakazao sastanak poverilaca za 16. februar. Ispitivanje potraživanja zakazano je za početak marta, a za stečajnog upravnika imenovao je Radojicu Grbu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna