ZA ČASNIM KRSTOM PO DANU: U Herceg Novom do časnog krsta prvi doplivao Ivan Đurišić

V.V.

19. 01. 2021. u 16:08

BOGOJAVLjENjE je tradicionalno u Herceg Novom obeleženo plivanjem za Časni krst. Zbog epidemiološke situacije na Škveru je bilo manje i posmatrača i plivača, ali su uživali u prelepom danu. Do Časnog krsta prvi je doplivao Ivan Đurišić i poručio da je dan kao od Boga dat.

ЗА ЧАСНИМ КРСТОМ ПО ДАНУ: У Херцег Новом до часног крста први допливао Иван Ђуришић

V.V.

- Imao sam ogromnu želju da posle pet, šest godina učestvujem u plivanju za Časni krst. Nije bilo teško, a nije bilo ni hladno, jer je bilo sa verom u Boga, rekao je Ivan.

 Njemu je pripao  zlatni medaljon, dar hercegnovske crkvene opštine , a nagrađen je srebrnim medaljonom koji je priložio Savo Damjanović  i najmlađi učesnik sedmogodišnji  Milan Bogdanović.   O Bogojavljanju i tradiciji plivanja za Časni krst besedio je protojerej Nikola Todorović.

V.V.

- U miru Božijem, kao i onda u reci Jordanu i mi smo se sabarali danas  da osvetimo more, da se nama ponovo i opet otkrije taj trojedini Bog, da  primimo Boga u svoja srca i da pogledamo u otvoreno Nebo. U narodu postoji verovanje da se u ponoć otvaraju nebesa, da bismo  tamo uledali onoga, koji je nemeriv, nesagledljiv ali silan  i u ljubavi svojoj  moćan, poručio je otac Nikola.

–  Ovo je još jedna litija, koju uznosimo na nebo, a ove godine prinosimo ovaj podvig  našem blaženopočivšem  mitropolitu Amfilohiju, poručio je otac Nikola.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna