GRAFITI - IZ KUHINJE DPS: Opštinu Berane ponovo ustalasala međunacionalna trvenja, sevaju uvrede i poruke pune mržnje

M. SEKULOVIĆ

24. 01. 2021. u 09:00

OPŠTINA Berane najoštrije osuđuje grafite uvredljive sadržine, koji su ispisani na zidu napuštene zgrade u mesnoj zajednici Dolac, u Beranama.

ГРАФИТИ - ИЗ КУХИЊЕ ДПС: Општину Беране поново усталасала међунационална трвења, севају увреде и поруке пуне мржње

Foto Privatna arhiva

Sa najdubljim prezirom i neodobravanjem doživljavamo širenje ovakvih naručenih poruka mržnje koje dolaze iz dobro poznatih kuhinja DPS pred kongres ove partije.

Ovo je u nedelju saopštio predsednik opštine Berane Dragoslav Šćekić, posle "otkrića" o grafitima obelodanjenog u režimskim medijima.

- Ponavlja se isti scenario od 30. avgusta 2020. godine, pred parlamentarne izbore, kada su tokom noći ispisani uvredljivi grafiti u naseljima gde pretežno žive naši sugrađani, komšije i prijatelji Bošnjaci i muslimani - tvrdi gradonačelnik Berana.

Foto Privatna arhiva

- Apelujemo na direktora ANB-a da se pod hitno smene svi delovi DPS hobotnice. U Beranama nema mesta za ekstremizam. Ovaj sramni čin, usmeren protiv dostojanstva svakog građanina, ni na koji način ne može ugroziti naše zajedništvo, niti međunacionalno i versko poštovanje.

UVREDE UPUĆENE PRAVOSLAVCIMA

U BERANAMA je u petak obavljeno pohranjivanje 16 kostura pronađenih prilikom rekonstrukcije benzinske pumpe u blizini autobuske stanice, gde je nekada bilo muslimansko groblje. Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić održao je "patriotski govor", sa žaokama upućenim pravoslavnom življu, a na zvaničnom sajtu Islamske zajednice, svetinja SPC 808 godina star manastir Đurđevi stupovi, uvredljivo je nazvan Škrljevica. I pored upozorenja, "naziv" manastira nije promenjen.

Opoziciona Bošnjačka stranka smatra da tim porukama neko želi da zastraši muslimane koji žive u tom gradu.

- Moramo konstatovati da je ispisivanje grafita o Srebrenici, kao i drugih grafita koji asociraju na ubijanje Bošnjaka i Albanaca, dokaz da kao društvo još nismo spremni da se suočimo s prošlošću i da ima pojedinaca u čijim glavama dominiraju bolesni porivi - saopštili su iz Bošnjačke stranke.

Grafiti koji su pisani rukom (ne)poznatog "autora" u Beranama nisu slučajno osvanuli baš uoči pompezno najavljenog kongresa DPS, smatraju iz Opštinskog odbora Nove srpske demokratije.

- Oni predstavljaju slamku spasa te retrogradne organizacije, na izmaku snage, koja pokušava da novim podelama zadrži i homogenizuje pripadnike manjina u svojim redovima zbog nekakve opasnosti od velikosrpskog nacionalizma - saopšteno je iz Nove srpske demokratije uz poziv policiji da radi svoj posao.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna