KONTRATUŽBA DVA MILIONA: Spor Instituta "Igalo" i dr Borka Đorđevića mogao bi stići do Strazbura

V. VUJNOVIĆ

23. 02. 2021. u 10:19

КОНТРАТУЖБА ДВА МИЛИОНА: Спор Института Игало и др Борка Ђорђевића  могао би стићи до Стразбура

Foto V. Vujanović

SUDSKI postupak koji se godinama vodi između Instituta Igalo i dr Borka Đorđevića, vlasnika Mediteranskog hirurškog centra za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju (MHC), koji po sudskoj presudi mora da se iseli iz prostorija u Institutu, dobio je nastavak.

Đorđević je protiv sudske odluke o iseljenju podneo tužbu. Od Instituta traži i dva miliona evra naknade. Revizija je podneta Vrhovnom sudu, a ako bude odbijen Đorđević je najavio nastavak procesa u Strazburu.

Foto borkođorđević.me

Podsetićemo, Sud je dr Đorđevića obavezao da vrati poslovni prostor površine 1.400 kvadrata. U novoj tužbi dr Đorđević navodi da je prema osnovnom ugovoru osnivački ulog kompanije "Atalanta", koji je on kasnije otkupio, bila i adaptacija i opremanje poslovnog prostora. Ta investicija je vredna preko dva miliona evra. Takođe se navodi da je nemoguće da se iznese ulog - jer oprema je inkorporirana u prostor, a njeno odvajanje je nemoguće bez oštećenja, nakon čega bi ona bila neupotrebljiva.

Istekao i produženi ugovor

UGOVOR o osnivanju MHC zaključen je 1992. godine između Instituta koji je imao 40 i kompanije "Atalanta" sa 60 odsto udela u vlasništvu. Taj deo je kasnije otkupio dr Đorđević. Osnovni ugovor je potpisan na deset, a kasnije produžen za još 15 godina. Nakon isteka roka (2016. godine) Institut nije nameravao da produži ugovor, a dr Đorđević se nije iseljavao, pa je rešenje traženo na sudu.

Iz Instituta ističu da osnivački ulog "Atalante" nije bila rekonstrukcija ni adaptacija niti su za to imali ovlašćenje. Tvrde da su oni opremili bolničke sobe i operativni blok, dok je "Atalanta" imala obavezu da unese medicinsku opremu za obavljanje plastične i rekonstruktivne hirurgije. Ugovorom je, navode dalje, bila definisana sanacija prostora, pa je Institut uradio spoljnu, a "Atalanta" sanaciju unutrašnjeg dela MHC. Tvrde da je jedino pravo dr Đorđevića da iznese opremu bez obzira na to da li će pri tome doći do oštećenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)