NA OVOJ RECI VOZE ČAMAC I BEZ MOTORA I BEZ VESLA: To mogu sami snažni i vešti (VIDEO)

S.BABOVIĆ

05. 08. 2023. u 06:15

ČAMCE bez motora, ali i bez vesla, voze Trsteničani na Zapadnoj Moravi.

НА ОВОЈ РЕЦИ ВОЗЕ ЧАМАЦ И БЕЗ МОТОРА И БЕЗ ВЕСЛА: То могу сами снажни и вешти (ВИДЕО)

Foto: S.B.

Reč je o posebnim, gotovo drevnim plovilima, koje se u narodu zovu „dereglije“. Čamsci su teški samo 80 kilograma i sa njima se upravlja uz pomoć motke od četiri metra, podupiranjem o dno reke.

Medveđa, Počekovina,Ribnik samo su neke od trsteničkih mesta gde još uvek postoji više desetina dereglija ili “moravaca”. Celu deceniju Miroljub Vučetić bio je neprikosnoven u trci čamaca. Povukao se  posle 10 uzastopno osvojenih titula “Moravski vitez”, priznanja, koje se dodeljuje pobedniku trke "moravaca".

- Na reci sam odrastao - svedoči za “Novosti” Miroljub Vučetić. - Godinama se ne takmičim, prepustio sam mlađima.  Kondicija,snaga i znanje u upravljanju čamcem i odlično poznavanje reke, sve je to jednako važno.

Da autentična tradicija još uvek živi, videće se i naredne nedelje, kada se  tradicionalno organizuje manifestaciju „Trstenik na Moravi“, a u okviru nje i trka čamaca sa motkom. Vodena staza duga je 800 metara, a zadnja četvrtina se vozi uzvodno, što je i najteže.

TRKA

Tokom cele naredne nedelje održavaće se brojni programi umetničke radionice, sportske igre na bazenima, koncerti kulturno - umetničkih društava, koncerti, izložbe, a centralni dan je u subotu. Tada će se takmičiti najbolji kuvari riblje čorbe,a osim trke čamaca „moravaca“, organizuje se i plivački maraotn. Prijave su moguće na brojeve telefona 060/715-2631, 060/715-2632 i 060/715-2635 ili u prostorijama Kancelarije za mlade u Trsteniku, budući da se prostorije Turističke organizacije rekonstruišu.

Starinski čamci svojevremeno su služili za prevoz ljudi i robe. Vremenom ih je zamenila skela, dok je trka čamaca postala kao turistička atrakcija.

- Sama priča o manifestaciji počela je upravo sa trkom čamaca, kada se okupila grupa entuzijasta i počela da se takmiči-priseća se Vladimir Jevtić, direktor TOOT.

- Manifestacija se vremenom proširila drugih sadržajima,ali je trka čamaca ostala njen zaštitni znak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini