NAPUNITE SE ENERGIJOM: Osam razloga da svakog dana jedete grožđe

V. N.

23. 08. 2020. u 19:30

MNOGO je razloga da svakog dana pojedete bar jedan grozd.

НАПУНИТЕ СЕ ЕНЕРГИЈОМ: Осам разлога да сваког дана једете грожђе

Foto: Depositphotos

Nećete pogrešiti koju god vrstu grožđa da izaberete, jer svako obiluje vitaminima i folnom kiselinom, a 100 grama grožđa sadrži 25 odsto preporučene dnevne količine vitamina C. Grožđe je svakako jedna od najhranljivijih namirnica jer sadrži kalijum, ugljene hidrate, proteine, vitamin A i C, kalcijum, gvožđe, vitamin B6 i magnezijum.

Pored toga što osvežava na vrućini, grožđe će vam, ako ga jedete redovno tokom čitave sezone, pomoći da pročistite telo, da poboljšate zdravlje srca i krvnih sudova, bubrega, kože...

1. Za bolje pamćenje

Crno grožđe može da pomogne u usporavanju razvoja zaboravnosti kod starijih. Do tog zaključka su došli naučnici koji su svoj rad objavili u britanskom nutricionističkom žurnalu. Za takav efekat grožđa zaslužni su polifenoli pronađeni u semenkama. Postoje naznake da oni čak mogu da smanje i rizik od Alchajmerove bolesti.

2. Protiv artritisa

Crno grožđe može da umanji bol, pa se tako preporučuje u slučaju napada gihta ili reumatoidnog artritisa. Ono sadrži bioflavonoid poznat kao kvercetin, snažan antioksidans koji sa vitaminom C stimuliše imunološki sistem za borbu protiv infekcija, raka i upala. Osim toga, kombinacija antioksidansa i vitamina C ublažava bolne simptome reumatoidnog artritisa u zglobovima i mišićima. Semenke grožđa sadrže i piknogenol, takođe antioksidans, koji pomaže u borbi protiv bolova uzrokovanih artritisom, kardiovaskularnih problema, ali i protiv stresa i alergije.

Foto: Depositphotos

3. Snažnije srce

Grožđe obiluje antioksidansima i polifenolima važnim za smanjivanje rizika od kardiovaskularnih bolesti. Istraživači iz Bostona otkrili su da polifenoli grožđa mogu da smanje loš holesterol, da snize krvni pritisak i smanje upale, što sve utiče na bolji rad srca. Grožđe, ustanovljeno je u istoj studiji, sprečava i zgrušavanje krvi. To je samo dopuna saznanja koja su već dobijena u ranijim studijama i potvrđuju efikasnost soka od tamnog grožđa na fleksibilnost arterija, koja doprinosi zdravoj cirkulaciji i krvnom pritisku.

6. Čisti bubrege

Sastojci grožđa - antocijanin i resveratrol, koji se takođe ubrajaju u snažne antioksidanse, imaju ključnu ulogu u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu da uzrokuju infekcije i bolesti. Oni, takođe, čiste telo od toksičnih elemenata poput mokraćne kiseline. Zato je grožđe odličan izbor za detoksikaciju bubrega jer pomaže da se pročisti urinarni trakt od nezdravih kiselina.

Poboljšava zdravlje krvnih sudova, pročišćava organizam, umanjuje bolove, sprečava upale...

7. Reguliše šećer

Osobe koje imaju povišen šećer u krvi često čuju savete da ne bi trebalo da jedu grožđe, naročito zbog toga što ono sadrži oko 20 grama prostih ugljenih hidrata u količini koja staje u jednu šolju. Ali, grožđe ima nizak glikemijski indeks (53), a to znači da se nivo glukoze u krvi postepeno povećava što omogućava dobru regulaciju njegove koncetracije. Tokom nekih naučnih studija ustanovljeno je i da grožđe sadrži jedinjenja koja smanjuju nivo šećera u krvi.

Foto: Depositphotos

8. Oporavlja kožu

Flavonoidi otkriveni u grožđu mogu da smanje oštećenja ćelija kože usled preteranog izlaganja ultraljubičastim zracima Sunca. Ovo zračenje je glavni uzrok kožnih problema, raka kože, opekotina i solarnog eritema, kao i prevremenog starenja dermisa i epidermisa. Zato i dermatolozi preporučuju da iskoristite sezonu i jedete što više grožđa jer će to imati dobar efekat na vašu kožu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024