VESIĆ NAJAVIO ZNAČAJNE RADOVE U VOJVODINI: Izgradnja auto-puta Beograd-Zrenjanin i brze saobraćajnice „Smajli“ počinje do kraja godine

Z. GRUMIĆ

11. 09. 2023. u 17:03

IZGRADNjA auto-puta od Beograda do Zrenjanina kao i brze saobraćajnice „Smajli“ koja će povezati više vojvođanskih opština između naših granica sa Hrvatskom i Rumunijom traba da počne do kraja ove godine.

ВЕСИЋ НАЈАВИО ЗНАЧАЈНЕ РАДОВЕ У ВОЈВОДИНИ: Изградња ауто-пута Београд-Зрењанин и брзе саобраћајнице „Смајли“ почиње до краја године

Z. Grumić

To su danas najavili ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović prilikom obilaska gradilišta na obnovi dela državnog puta kroz Sremske Karlovce u dužini od četiri kilometra, koju finansira Pokrajina iznosom od 256 miliona dinara.

Oni su prethodno, u prostorijama Pokrajinske vlade , prisustvovali potpisivanju ugovora o finansiranju izrade tehničke dokumentacije za rekonstrukciju puta Temerin-Bečej kao i izrade plana i drugih dokumenata za izgradnju severne obilaznice oko Novog Sada, odnosno brze saobraćajnice koja će taj grad spojiti sa Bačkom Palankom.

- U narednih mesec, mesec ipo dana biće potpisani ugovori za izgradnju auto-puta Beograd-Zrenjanin-Novi Sad kao i „Smajlija“, buduće brze saobraćajnice između Bačkog Brega, Sombora, Kule, Vrbasa, Srbobrana, Bečeja, Novog Bečeja, Kikinde i Srpske Crnje – izjavio je Vesić novinarima, napominjući da će realizacija oba ta velika projekta početi u toku ove godine.

U saradnji sa Mađarima biće rekonstruisana dva granična prelaza kod Kelebije a sa Rumunima će biti građen autoput Beograd-Vršac- granica i rekonstruisana pruga na toj deonici, rekao je Vesić i dodao da će takođe u narednom periodu biti rekonstruisane regionalne pruge Pančevo-Kikinda-Subotica i Sombor-Vrbas.

Podsetio je na to da je u Novom Sadu počela izgradnja još dva drumska mosta preko Dunava i obavljene pripreme za gradnju trećeg, pešačko-biciklističkog i najavio izgradnju još jednog uzvodno, kod Neština.

- Pregovaramo sa Vladom Španije o izgradnji tog mosta, što će biti posebno važno za Bačku Palanku – istakao je ministar i napomenio da je država za izgradnju i obnovu lokalnih puteva u pokrajini do sada uložila oko 100 miliona evra.

- Kad se sve sabere, možemo zaključiti da se trenutno najviše ulaže u Vojvodini, u obnovu infrastrukture, jer je pokrajina u tom pogledu poslednjih godina bila zapostavljena – rekao je Vesić i naglasio da se svi ti veliki i važni projekti ostvaruju zajednički sa Pokrajinom.

Mirović je takođe istakao značaj zajedničkog rada u toj oblasti i zahvalio Vladi Srbije na tome što je Pokrajina poslednjih godina dobila značajna sredstva za obnovu svojih saobraćajnica.

- Možemo da kažemo da se u pokrajini mnogo radi i gradi i da su građani zbog toga zadovoljni – rekao je Mirović i dodao da izgradnja auto-puta Beograd-Zrenjanin počinje ove godine a kasnije kreće nastavak od Zrenjanina do Novog Sada.

Predsednik Pokrajinske vlade je takođe istakao da obilaznica oko Novog Sada, kada za dve do tri godine bude izgrađena, omogućiće da kamionski saobraćaj bude izmešten iz grada.

BONUS VIDEO - OD TRANZITNOG PODRUČJA DO OAZA ZA UŽIVANjE: Novo "ruho" Ovčarsko-kablarske klisure

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave