SRBIJI GAS I IZ AZERBEJDŽANA: Potpisani sporazumi za bolju energetsku saradnju sa Bakuom

E.B.T.

15. 11. 2023. u 16:25

MEMORANDUM o razumevanju između resornih ministarstava Srbije i Azerbejdžana kojim se produbljuju odnosi u oblasti energetike potpisan je danas u Bakuu. Parafiran je i komercijalni ugovor između gasnih kompanija „Sokar“ i “Srbijagas”, što će omogućiti isporuke do 400 miliona kubnih metara gasa iz Azerbejdžana u Srbiju do kraja naredne godine. Kako je rekla resorna ministarka Dubravka Đedović Handanović, nakon toga možemo dobavljati i milijardu kubnih metara gasa iz te zemlje.

СРБИЈИ ГАС И ИЗ АЗЕРБЕЈЏАНА: Потписани споразуми за бољу енергетску сарадњу са Бакуом

Foto Tanjug

Ovi sporazumi su potpisani tokom njene zvanične posete Bakuu. Ministarka je navela da će po završetku izgradnje gasne interkonekcije sa Bugarskom koji se očekuje u narednim danima, Srbija imati Azerbejdžan kao još jednog snabdevača gasom.

- Posle gasovoda “Balkanski tok”, koji je obezbedio dodatnu sigurnost i otvorio novi pravac snabdevanja, sada ostvarujemo i strateški cilj da diverzifikujemo snabdevače i dodatno jačamo svoju poziciju kao tranzitne zemlje za snabdevanje gasom zemalja centralne Evrope – istakla je Đedoivih Handanović. - Potpisani Memorandum otvara i druge mogućnosti za saradnju između dve zemlje, koje se tiču isporuka tečnog prirodnog gasa preko LNG terminala u Turskoj i Grčkoj, kao i potencijalne saradnje na razvoju kapaciteta za izgradnju gasnih elektrana i skladišta gasa.

Ministarka je podsetila da sve projekcije govore da će potrebe Srbije za prirodnim gasom tokom ove decenije rasti i da se očekuje da se ukupna potrošnja gasa poveća sa oko tri milijarde kubnih metara gasa u 2022, na oko četiri milijade kubnih metara do 2030.

-Memorandum i ugovor koji su danas potpisani omogućavaju da računamo i na veće količine gasa i na više snabdevača, što će nam doneti veću sigurnost u snabdevanju naših građana i privrede – rekla je Đedović Handanović. - Takođe, po završetku gasnog interkonektora ka Bugarskoj, planiramo i nove interkonekcije, pre svega ka Severnoj Makedoniji.

Ministar energetike Azerbejdžana Parviz Šahbazov rekao je da potpisani sporazumi predstavljaju osnovu za multilateralnu saradnju u oblasti gasa, i po prvi put, isporuku gasa iz Azerbejdžana u Srbiju.

- Srbija je novi partner Azerbejdžana u diverzifikaciji gasnog tržišta u Evropi – kazao je Šahbazov. -Na osnovu isporuka gasa Srbiji, broj zemalja koje će se snabdevati azerbejdžanskim gasom povećao se na osam. To je jasan pokazatelj da Azerbejdžan proširuje svoju misiju, da ima ulogu pouzdanog energetskog partnera koji sve značajnije doprinosi energetskoj bezbednosti.

On je istakao da su današnji sporazumi i put za uspostavljanje održivog partnerstva u oblasti snabdevanja gasom, u skladu sa dugoročnim ugovorima i doprinosom Azerbejdžana energetskoj bezbednosti Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)