NAGRAĐENA ANA DUDAŠ: "Pavle Marković Adamov" pesnikinji za stvaralački doprinos u kulturi

D.B.M.

10. 01. 2021. u 15:46

PESNIKINjA prevodioc, putopisac, književni kritičar i pisac za decu Ana Dudaš dobitnica je nagrada „Pavle Marković Adamov“ koju dodeljuje od 1988. Kulturni centar „Karlovačka umetnička radionica“ iz Sremskih Karlovaca za stvaralački doprinos u kulturi.

НАГРАЂЕНА АНА ДУДАШ: Павле Марковић Адамов песникињи за стваралачки допринос у култури

Ana Dudaš

U obrazloženju žirija se navodi da je posebno značajan njen rad u stiškom kraju u podučavanju dece pravoslavnoj veri i pesništvu budući da je više od 30 knjiga objavila za najmlađe, ali i rad u kulturnim institucijama kao što je „Fedras“, te časopisima „Stig“, „Majdan“... Pesme su joj prevođene, zastupljene u brojnim antologijama i nagrađivane.

Nagrada se sastoji od diplome, plakete u bronzi sa likom Adamova, rad akademskog vajara Đorđa Lazića Ćapše iz Sremskih Karlovaca i novčanog iznosa. Za protekle 32 godine dobili su je i Rade Šerbedžija, Aleksandar Tišma, Boško Petrović, Duško Trifunović.

Ustanovljena je sa namerom da se ne zaboravi delo i ime znamenitog i cenjenog i u Evropi pisca, prevodioca, profesora Karlovačke gimnazije, a takođe i urednika i vlasnika čuvenog lista „Brankovo kolo“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!