"VARAJETI" GURA SREBRENICU: Poznati filmski časopis objavio listu svojih favorita za nagradu Oskar

A. POPADIĆ

30. 01. 2021. u 10:20

SAMO tri dana posle kritike u "Varajetiju" u kojem je naš kandidat za Oskar, "Dara iz Jasenovca", označen kao "srpska nacionalistička propaganda", isti magazin objavio je listu svojih pulena za zlatnu statuetu sa naslovom "Hoće li bosansko-hercegovački film Quo vadis, Aida biti favorit iz senke".

ВАРАЈЕТИ ГУРА СРЕБРЕНИЦУ: Познати филмски часопис објавио листу својих фаворита за награду Оскар

Foto Printskrin

Uz glavnu i jedinu sliku iz ostvarenja Jasmile Žbanić, za kritičare iz "Varajetija" film o Srebrenici je "u punom zaletu" i nedvosmilen kao favorit, dok je naša "Dara" svrstana u kategoriju "takođe nominovani".

- Sad je sve jasno! Hajka na "Daru iz Jasenovca" je započeta usred Beograda. Srdan Golubović i njegova supruga Jelena Mitrović su neistinom da "Dara" ne ispunjava uslove pokušali da film diskvalifikuju iz trke za srpskog kandidata za Oskar. Sada smo svedoci da je hajka poprimila međunarodne razmere. I dalje se obmanama i lažima pokušava da zaustavi istina o genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima počinjena od strane ustaša - poručuje, u izjavi za "Novosti", Predrag Antonijević i dodaje. - Časopis "Varajeti" je doneo svoju listu filmova koje podržava za strani Oskar i na prvom mestu im je bosanski film o zločinu u Srebrenici. Dakle, samo je film o srpskim žrtvama za njih propaganda.

"Dara iz Jasenovca", Foto Promo

Po rečima predsednice UO Filmskog centra Srbije Jelene Trivan, "posle stotina filmova u kojima su Srbi prikazani kao zločinci, imamo priliku da svetu predstavimo priču o stradanju Srba koja menja holivudske stereotipe".

- Očekivano je da će reakcija, pogotovo hrvatskih lobista, biti da je reč o srpskoj propagandi. Direktor Instituta za Holokaust Majkl Berenbaum je konsultant na scenariju i on stoji iza svake činjenice - kaže Trivanova i postavlja pitanje da li se i drugi filmovi koji se bave stradanjima drugih naroda, poput kultne "Šindlerove liste", mogu okarakterisati kao propaganda ili to važi samo za nas.

OSPORAVAJU NAM PRAVO NA ISTINU

POVODOM optužbi na račun Antonijevićevog filma, oglasila se i potpredsednica Vlade Srbije i ministarke kulture Maja Gojković.

- Napadi na film "Dara iz Jasenovca" i pokušaj njegove diskreditacije, kroz potpuno neprimerene, neutemeljene i neistinite političke ocene i optužbe, ne predstavljaju kritiku filma, već pokušaj osporavanja prava da se govori o Jasenovcu kao mestu stradanja srpskog naroda. "Dara" nije propaganda, to je glas žrtve, priča o stradanju i logoru koji je bio jedinstven i po tome što je u svom sistemu imao logor smrti za decu - poručila je ministarka i dodala da "istina o Jasenovcu i njegovim žrtvama ne može biti sakrivena".

Američki distributeri "Dare iz Jasenovca", čije prikazivanje u SAD počinje 5. februara, najavljuju žestok odgovor u vidu polučasovnog filma, koji predstavlja pomen stradalima u logoru Jasenovac, a koji će biti dostupan na svetskoj popularnoj platformi Apple Trailers.

Kako je za naš list kazao reditelj Antonijević, uslediće i reakcije nekoliko jevrejskih udruženja iz Amerike.

Gaga Antonijević, Foto Privatna arhiva

A stručni konsultant filma "Dara iz Jasenovca", dr Majkl Berenbaum, profesor i pisac, direktor Sigi Ziening instituta, koji istražuje etičke i religijske posledice Holokausta na Američkom jevrejskom univerzitetu, za "Novosti" je nedavno govorio o brutalnosti ustaških vođa u Jasenovcu.

- Normalna osoba ne može da zamisli da se deca mogu smatrati neprijateljima, i kakvi to ljudi mogu biti koji masovno ubijaju decu. A te stravične "fabrike smrti" postojale su za srpsku decu u ustaškim logorima u doba Nezavisne Države Hrvatske. To nas primorava da govorimo o tom strašnom zločinu, i da svet o tome konačno sazna pravu istinu. Kolike su razmere ovog zločina, svet, nažalost, ni danas ne zna, a oni nisu samo ogromna tragedija srpskog naroda, već i čitavog čovečanstva - upozorio je Berenbaum.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja