NA SRPSKOM VOJNIČKOM GROBLJU Srbi iz Pariza odali počast Soluncima

Goran ČVOROVIĆ

12. 11. 2020. u 13:10

DVA puta za redom, u kratkom roku, u sredu, a pre toga u subotu, odala je srpska dijaspora počast Soluncima na Srpskom vojničkom groblju u Tijeu kod Pariza.

НА СРПСКОМ ВОЈНИЧКОМ ГРОБЉУ Срби из Париза одали почаст Солунцима

Foto: G.Čvorović

- I pored ovih teških epidemiloških uslova, uspeli smo da odamo dužnu počast našim junacima – poručio je predstavnik udruženja starih ratnika Petar Petrović Pepi za "Novosti".

Vence su na Dan primirja u Prvom svetskom ratu položili ambasadorka Srbije Nataša Marić i vojni izaslanik pukovnik Dejan Milosavljević.

Počast palim Soluncima na isti način odali su i čuvar vatre kod Trijumfalne kapije Filip Renije, Slađana Stamenović u ime Svesrpske zajednice i predstavnik starih ratnika Petar Petrović Pepi, dok je otac Slaviša iz Srpske pravoslavne crkve Sveti Sava iz Pariza održao opelo. Zbog pomenutih zdravstvenih resrtrikcija, na grbolju je bilo svega desetak prisutnih.

Foto: G.Čvorović

 

U istom trenutku, izuzetno teška epidemiloška situacija  u Francuskoj diktirala je tempo i jučerašnjoj proslavi pobede u Prvom svetskom ratu, u zemlji u kojoj je potpisano primirje. Na ceremoniji kojom je kod Trijumfalne kapije rukovodio francuski predsednik Emanuel Makron, prisustvovao je veoma mali broj zvaničnika, među kojima su bila i dva bivša predsednika Nikola Sarkozi i Fransoa Oland.

Foto: Privatna arhiva

 

Nekoliko Parižana, koji su uspeli da dođu, najviše njih pedesetak, uglavnom porodice s decom, iz daljine su odali počast vojnicima koji su pali za otaxbinu i svetski mir. U Francuskoj je na snazi opšti karantin i dozvoljeno je kretanje samo kilometar od mesta stanovanja.

Foto: G.Čvorović

 

Jučerašnja komemoracija, uz strogi sanitarni protokol, s učesnicima pod maskama, održana je na stotu godišnjicu sahrane Neznanog junaka ispod Trijumfalne kapije. Započela je najpre pred spomenikom Žoržu Klemansou posle čega je Francuski predsednik prošao Jelisejskim poljima. Istovremeno je odao i počast svim francuskim vojnicima koji su poginuli u poslednjih godinu dana.

- Izdržaćemo, kako protiv pandemije, tako i protiv terorizma – poručio je francuski predsednik Makron.

Foto: Privatna arhiva

 

Primirje u Prvom svetkom ratu je potpisano u vagonu u šumi u blizni francuskog grada Kompjenja šezdesetak kilometara severno od Pariza. U ime pobedničke strane potpisao je francuski maršal Foš, dok je paraf na kapitulaciju stavio nemački državni sekretar Matijas Ercberger. Hitler je 1940. zahtevao da se francuska kapitaluaciju potpiše u istom vagonu. Posle toga su i vagon sa serijskim brojem 2419D, i spomenik Fošu, zajedno s okolnim kamenjem, prebačeni u Berlin. Vagon je po naređenju Hitlera uništen početkom 1945.

Pet godina kasnije, u Memorijalnom centru u Kompjenju postavljena je kopija, obnovljeni originalni vagon iz iste serije proizvedene 1913. godine. Posle Prvog svetskog rata zastava naše zemlje se, logično, uz savezničke, nalazila pored vagona.

Posle Drugog svetskog rata, međutim, trn u oku bila je petokraka, pa je srpska zastava uz vagon na posebnoj svečanosti, na kojoj je prisustvovao i dopisnik "Novosti", vraćena tek pre deset godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna