PATRIJARH KIRIL ČESTITAO LUKAŠENKU: Pozdravio dan oslobođenja Minska od nacista u Drugom svetskom ratu

Đ.G.

03. 07. 2023. u 13:28

PATRIJARH moskovski i cele Rusije Kiril čestitao je predsedniku Belorusije Aleksandru Lukašenku dan oslobođenja Minska od fašističkih osvajača 1944. godine, uz napomenu da beloruski narod nastoji da sačuva bogato duhovno i kulturno nasleđe i ostane veran visokim moralnim idealima.

ПАТРИЈАРХ КИРИЛ ЧЕСТИТАО ЛУКАШЕНКУ: Поздравио дан ослобођења Минска од нациста у Другом светском рату

Foto AP

Belorusija 3. jula slavi Dan nezavisnosti, koji se poklapa sa oslobađanjem Minska od nemačke okupacije tokom Velikog otadžbinskog rata.

- Srdačno čestitam vama i svim stanovnicima republike dan oslobođenja Minska od fašističkih osvajača. Sa zahvalnošću, sećajući se podviga onih koji su po cenu života branili zemlju od nacizma, beloruski narod traži da sačuvamo bogato duhovno i kulturno nasleđe i ostanemo verni visokim moralnim idealima dobrote, mira, ljubavi i međusobnog poštovanja - navodi se u patrijarhovoj čestitki, objavljenoj na sajtu Ruske pravoslavne crkve.

Predstojatelj Ruske pravoslavne crkve je izrazio zahvalnost predsedniku Belorusije za stalnu pažnju „na razvoju crkveno-državnog dijaloga u cilju uspostavljanja normi tradicionalnog morala u javnom prostoru“.

Sovjetska armija je oslobodila Minsk od nacista 3. jula 1944. godine. Minska operacija je trajala od 29. juna do 4. jula 1944. i bila je deo beloruske ofanzivne operacije „Bagration“ (23. jun – 29. avgust 1944), prenela je RIA.

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKE PATROLE - Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave