TURSKA SE SPREMA ZA NOVU BITKU: Ekspert otkrio Erdoganove planove

Novosti online

29. 11. 2020. u 17:13

SIRIJSKI stručnjak za oružane grupe Omar Rahmon rekao je u intervjuu proteklog vikenda da je nedavno povlačenje sa nekih osmatračnica na severu Sirije u Turskoj kako bi se pripremile za novu bitku sa Sirijskom arapskom vojskom (SAA).

ТУРСКА СЕ СПРЕМА ЗА НОВУ БИТКУ: Експерт открио Ердоганове планове

Foto: Presidential Press Service via AP/Depositphotos

Rahmon je tokom intervjua za Sputnjik objasnio da se Turska, nakon dužeg odlaganja, naglo obavezala na ono što je potpisala Moskovskim sporazumom u martu 2019. godine, pošto je povukla sve svoje osmatračnice opkoljene sirijskom vojskom u oblastima koje je SAA oslobodila tokom nedavne vojne operacije u provinciji Idlib krajem 2019. i početkom ove godine 2020. 

Stručnjak je rekao da ko poznaje Tursku i njen način razmišljanja i šta su ona i oružane grupe uradile na severu Sirije, siguran je da će povući sa ovih prostora, ne u skladu sa sporazumima koje su potpisali u Moskvi, Astani i Sočiju, ali s ciljem evakuacije područja sa opkoljenih turskih punktova na koje bi sirijska vojska kasnije mogla da vrši pritisak u slučaju da Ankara odluči da pokrene novu bitku na severu.

Naglasio je, da su se u poslednje vreme videle dve stvari, a to su povlačenje kontrolnih punktova od strane Turske i njihovo premeštanje u Džabal al Zaviju, koju kontroliše sa teroristima. Druga stvar je uvođenje nove vojne opreme i mašina sa ilegalnog prelaza (Kafr Lousen), koji kontrolišu organizacija Nusra Front i Failak Al-Sham, koja je povezana sa turskom vojskom u Idlibu. 

Rahmon je rekao da „svi ovi potezi potvrđuju da se Turska nije povukla sa ovih tačaka u skladu sa sporazumima, već s ciljem raščišćavanja arene i stvaranja prostora za novu bitku koja se za nju priprema u post-američkoj državi Džoa Bajdena, koji će pružiti podršku terorističkom frontu Al-Nusra i ostatku naoružanih grupa povezanih s njim preko Turske. 

Ankara je nedavno donela odluku o povlačenju iz većine svojih kontrolnih punktova pod opsadom sirijskih vladinih snaga na prostoru Hame i Idliba u nekoliko faza, pošto je obavestila rusku stranu i koordinirala sa njom, te radila na pripremi područja u gradu Kafin u južnom selu Idliba, koje ima strateški geografski položaj sa pogledom na područja u Džabal Al-Zaviia sve do ravnice Al-Ghab, s ciljem uspostavljanja novih kontrolnih punktova u njemu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri