PRINOSI, IPAK, BOLJI NEGO LANE: Berba kukuruza na semberskim poljima pored Drine i Save uveliko traje

B.Milošević

18. 10. 2023. u 15:28

NA semberskim poljima uveliko traje ovogodišnja berba kukuruza, i po prvi put ove godine, ratare u njihovom poslu prati lepo vreme. Ali, kako u poljoprivredi, uvek ima i druga strana medalje, zbog višemesečne suše i "okamenjenog" zemljišta na parcelama, uveliko će kasniti priprema i setva pšenice.

ПРИНОСИ, ИПАК, БОЉИ НЕГО ЛАНЕ: Берба кукуруза на семберским пољима поред Дрине и Саве увелико траје

Foto: B. Milošević

Ratari kažu da će samo veće količine padavina omogućiti oranje i setvu hlebnog žita.

U Semberiji je ove godine pod kukuruzom oko 27.000 hektara, i prinosi se kreću, zavisno od zemljišta, vremena setve i primene agrotehničkih mera, od tri do osam tona po hektaru.

- Zbog kišnog proleća, setva kukuruza je kasnila više od 20 dana, i to je jedan od osnovnih uzroka smanjenog prinosa - kaže Ilija Lazić iz Velinog Sela, i dodaje da bez obzira na rekordan prinos, krajnji rezultat seljačke muke, određuje cena kukuruza.

Na parcelama pored reka Drine i Save, prinos je bolji nego prošle godine, ali ipak nedovoljan da iskompenzira mršav rod i lošu cenu pšenice.

Mićo Petrović, poljoprivrednik iz Broca, kaže da je na njegovom imanju prinos kukuruza smanjen za oko 40 odsto u odnosu na očekivanja.

Brine ih cena

MIĆO Petrović dodaje da ga brine i cena kukuruza, koja je sa prošlogodišnjih 75 maraka za tonu, pala na 30 do 35 maraka, što ne pokriva ni troškove osnovne obrade. Od repromaterijala, veštačkih đubriva, nafte ništa nije pojeftinilo.

- Nije mnogo vredelo što sam ispoštovao sve agrotehničke mere, problem je u klimatskim promenama i lošem rasporedu ovogodišnjih padavina. Kiša je uglavnom padala kada je više štetila nego koristila - u vreme setve, tretiranja protiv korova i bolesti, a višemesečna suša je stigla u vreme nalivanja zrna, kada je kiša bila najpotrebnija - kaže Mićo Petrović i dodaje da je ovo bila izuzetno teška godina za poljoprivredu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!