LILE OSVETLILE MAJEVICU: Radost mališana uoči Petrovdana u Ugljeviku

V. Mitrić

11. 07. 2020. u 22:41

U porti hrama Svete Petke Paraskeve u Ugljeviku, u Republici Srpskoj, večeras su mališana ovog grada, kao nekada i njihovi roditelji bake i deke, učestvovali u tradicionalnom petrovdanskom "lilanju", upaljenim bakljama napravljenim od kore drveta, pre svega trešnjevog ili višnjevog.

ЛИЛЕ ОСВЕТЛИЛЕ МАЈЕВИЦУ: Радост малишана уочи Петровдана у Угљевику

Foto V. Mitrić

„Lilanje“ je deo bogate kulturne tradicije, koju su Srbi, zapadno od Drine, sačuvali, kako kaže Vasilije Perić, načelnik opštine Ugljevik, „uprkos najtežim pokušajima da dan, neizostavno, umesto badnjaka daju jelku, umesto lile - nekakvu štafetu i umesto Božić Bate – Deda Mraza“.Nikad, kaže Perić, nismo bili protiv drugih običaja i tradicije, poštovali smo ih i smatramo da doprinose još većem duhovnom i kulturnom bogastvu ovih prostora, „ali su nama nametali tuđe, a branili naše, ali je naš narod sve to pregrmeo, ostao uz veru svoju, koja nas je održala“.

Lilanju je prethodilo večernje bogosluženje koje je služio protojerej-stavrofor Milan Topić, jedan od najuglednijih sveštenika, koji je dobar deo staža proveo u Tuzli kad je bilo najteže biti pravoslavni sveštenik.

- Lilanje, i vatra iz lila simbolizuju rasplamsavanje vere u svakom čoveku, hrišćaninu, kao što vatra gori iz lila tako treba da se čovek veseli i raduje prazniku i da naša vera pravoslavna bude rasplamsana kao vatra iz lila - rekao je Topić .

Organizator manifestacije je Crkvena opština Ugljevik, Svetosavska omladinska zajednica Ugljevika a generalni pokrovitelj opština Ugljevik.

- Čuvamo našu veru, tradiciju i kulturu. Velika je radost kada vidimo naše najmlađe sugrađane da su privrženi tradiciji i da proslavljaju veliki praznik Svetih apostola Petra i Pavla-Petrovdan - rekao je Perić. Opština Ugljevik obezbedila za sve učesnike manifestacije slatke paketa a za tri najsrećnija dobitnika, koji su izabrani izvlačenjem, dobila su po 100 KM.

Lilanju su prisustvovali i zamenika načelnika Ugljevika Cvjetana Dragonjić i predsednik Skupštine opštine Đoko Simić.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna