SIMBOL KULTURE I UMETNOSTI: U centru Kraljeva otvorena izložba posvećena čuvenoj Adžića kući (FOTO)

G. ĆIROVIĆ

19. 04. 2023. u 19:16

POVODOM obeležavanja imendana Kraljeva, pred zgradom ovdašnje Gradske uprave otvorena je zajednička izložba Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“ i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kaljevo pod nazivom „Adžića kuća – spomenik kulture, književnosti i umetnosti” čiji su autori mr Katarina Grujović Brković, mr Ana Gvozdenović i Ivana Hrenko.

СИМБОЛ КУЛТУРЕ И УМЕТНОСТИ: У центру Краљева отворена изложба посвећена чувеној Аџића кући (ФОТО)

G.Šljivić

Ovu kuću u centru Kraljeva, kao izuzetan primer balkanske folklorne arhitekture, u prvim decenijama 19. veka sagradio je poznati kraljevački trgovac i zemljoposednik Jevrem Novaković i ona je, sve do 1922. bila u vlasništvu njegove porodice kada je prodata Mihailu Hadžu Aleksiću, tadašnjem predsedniku opštine.

- Adžića kuća je utvrđena za nepokretno kulturno dobro 1974. po skraćenom postupku kako bi se zaštitila jer je prethodno doneta odlika da se sruši zbog izgradnje zgrade tadašnjeg SDK. Osim što je na neki način i simbol grada, ona je i primer dobrog korišćenja kulturnog dobra u savremenim uslovima – kaže Katarina Grujović Brković, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo.

Obimnija restauracija ovog zdanja kao jednog od prepoznatljivih simbola grada na Ibru obavljena je 1976. godine kada su sanirani temelj, trem, krovna konstrukcija i stepenište podruma.

Od 2001. u njoj je smeštena „Povelja“, Izdavačka delatnost NB „Stefan Prvovenčani, a pre dve godine, zahvaljujući sredstvima iz gradskog budžeta, stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture na kući su obavili interventne radove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

RUSIJA U ČUDU: Tenisera koji zna i kako se Đoković pobeđuje u finalu - ne puštaju na Olimpijske igre Pariz 2024?