BILA JE TO PREKRETNICA PRVOG SVETSKOG RATA: U Kikindi obeležen Dan srpskog jedinstva, nacionalne zastave i proboja Solunskog fronta

R. Š.

15. 09. 2023. u 15:08

PRIGODNIM programom ispred Gradske kuće, danas je u Kikindi obeležen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, ali i dan kada je 1918. probijen Solunski front.

БИЛА ЈЕ ТО ПРЕКРЕТНИЦА ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА: У Кикинди обележен Дан српског јединства, националне заставе и пробоја Солунског фронта

Foto: R. Šegrt

Zastava Srbije velikih dimenzija istaknuta je na zgradi Gradske kuće, kao i na svim zgradama javnih ustanova, preduzeća i organa jedinica lokalne samouprave i javnih službi. Svečanosti ispred glavne zgrade u Kikindi prisustvovali su gradski rukovodioci, gradonačelnik Nikola Lukač i svi funkcioneri, sekretari gradskih sekretarijata i drugih službi.

Udruženje Saveza potomaka ratnika Srbije 1912-1920. organizovalo je polaganje venaca na spomen- kosturnicu na Železničkom groblju, obeležavajući 15. septembar, dan kada je pre 105 godina, probijen Solunski front što je značilo prekretnicu u Prvom svetskom ratu i početak oslobađanja Kraljevine Srbije. Herojskom borbom naših ratnika oslobođene su sve teritorije na kojima su živeli Srbi.

- Ovaj događa jedna je od najvažnijih u naciolanoj istoriji. U ovoj kosturnici sahranjena su posmrtni ostaci 184 srpska dobrovoljca, kao i ratni zarobljenici iz Krljevine Srbije, Carske Rusije i Kraljevine Rumunije – podsetio je profesor istorije Lazar Demić.

Ovi datumi u Kikindi se obeležavaju poslednje četiri godine, otkako je usatnovljen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja