BEZBEDNOST U PRVOM PLANU: U Novom Sadu počeo dvodnevni Sajam saobraćaja

S. BAJIĆ

22. 09. 2023. u 15:13

BEZBEDNOST saobraćaja, značaj prevencije, kao i faktori i uzroci koji dovode do saobraćajnih nezgoda, glavne su teme „Sajma saobraćaja“ koji je danas, na „Svetski dan bez automobila“, svečano otvoren u Kongresnom centru Novosadskog sajma.

БЕЗБЕДНОСТ У ПРВОМ ПЛАНУ: У Новом Саду почео дводневни Сајам саобраћаја

S.B.

 Tokom dva dana, učesnici manifestacije, koja se održava pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj i Gradske uprave za saobraćaj i puteve, kroz panele i stručne skupove razmenjivaće iskustva upravo u, kako je naglasio Nikola Lovrić, generalni direktor Sajma, uvek aktuelnoj oblasti, bezbednosti saobraćaja.

- Ona postavlja pitanje svima nama kako zajedno možemo da doprinesemo bezbednijem i sigurnijem saobraćajnom okruženju. Zato je Sajam saobraćaja sjajna prilika da se stručnoj i široj javnosti kroz panel diskusije predstave aktuelni projekti posvećeni bezbednosti u saobraćaju za sve učesnike, koji će značajno uticati na unapređenje saobraćajne kulture – rekao je Lovrić.

Član Gradskog veća za saobraćaj i puteve, dr Aleksandar Bulajić je naglasio da Grad Novi Sad kontinuirano radi na povećanju i unapređenju bezbednosti u saobraćaju.

- Gradska uprava za saobraćaj i puteve kao i Savet za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na teritoriji Grada Novog Sada radi na preventivnim aktivnostima, projektima i učestvuje u kampanjama koje organizuje Agencija za bezbednost saobraćaja, kao i na edukaciji ranjivih kategorija učesnika u saobraćaju i načinu prevencije. Grad će uvek podržati ovakve i slične skupove, i u saradnji sa udruženjima, naučnim institucijama, Upravom saobraćajne policije kao i sa Agencijom za bezbednost saobraćaja, radiće na jačanju kapaciteta u oblasti bezbednosti saobraćaja, sa jednim ciljem, a to je smanjenje broja saobraćajnih nezgoda. Potrebno je obezbediti bezbedno kretanje svih učesnika u saobraćaju poštovanjem pravnih normi, uz kvalitetnu i permanentnu edukaciju svih starosnih kategorija, i svih kategorija učesnika - rekao dr Bulajić.

Pažljivko

U okviru Sajma saobraćaja, izlagači iz raznih sfera delovanja na štandovima pružaju sve informacije vezane za tu oblast, a posebno je zanimljiva „Pažljivkova zona, namenjena najmlađima. U tom segemntu Sajma saobraćaja se na zabavan način mališani upoznaju sa saobraćajem i pravilima bezbednog ponašanja u saobraćaju. Deca se uz učitelje i nastavnike kreću po poligonu, gledaju edukativne crtane filmove, igraju igrice, zajedno čitaju knjigu o pravilima u saobraćaju i uz lepe i poučne pesmice, čiji tekst lako i brzo savladavaju. Sve u cilju da nauče kako da se pravilno i bezbedno ponašaju u saobraćaju.

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja, Branko Stamatović je ocenio da Novi Sad predstavlja primer dobre prakse po kojoj lokalna samouprava učestvuje u svim aktivnostima koje doprinose unapređenju bezbednosti u saobraćaju.

- Agencija za bezbednost saobraćaja sprovodi niz akcija u cilju unapređanja bezbednosti u saobraćaju. U prethodnom periodu je došlo do izmena i dopuna Zakona o bezbednosti u saobraćaju koje su usvojene u Skupštini Republike Srbije. Što se tiče stradanja u saobraćajnim nezgodama, primetan je pad broja stradalih u ovoj godini. Do današnjeg dana beležimo 327 stradalih osoba, što predstavlja najmanji broj do sada. To nas ohrabruje da nastavimo da radimo dalje, a najbitnije što nas očekuje u narednom periodu je usvajanje nacionalne Strategije o bezbednosti saobraćaja čija je ideja da se 1.316 života spasi u periodu do 2030. godine. Cilj koji smo postavili za ovu godinu je da smrtno ne strada više od 474 osobe - rekao je Stamatović.

Dan bez automobila

Danas se u okviru Sajma obeležava Svetski dan bez automobila, globalni događaj koji podstiče vozače da na jedan dan odustavnu od vožnje automobila, da šetaju, koriste javni prevoz ili voze bicikl. Tim povodom u saradnji sa Biciklističkim savezom Vojvodine, danas u popodnevnim časovima biće održana ,,Demonstracija saobraćajne spretnosti dece uzrasta od 12 do 14 godina". Na kraju dana ispred Novosadskog sajma biće upriličena i tribina „Biciklisti pitaju grad", koju pod pokroviteljstvom Gradske uprave za saobraćaj i puteve i u saradnji sa Novosadskom biciklističkom inicijativom, organizuje Centar za unapređenje bezbednosti u saobraćaju.

Vojvodina je, kako je rekao Nebojša Vojnović, pomoćnik pokrajinskog sekretara za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj na dobrom pravcu značajnog poboljšanja saobraćajne infrastrukture.

- Naveo bih samo neke projekte koji su u toku, poput Fruškogorskog koridora, auto-puta Beograd-Zrenjanin-Novi Sad, brze saobraćajnice Sombor-Vrbas-Kikinda, auto-puta Kuzmin-Sremska Rača, auto-puta Ruma-Šabac i brze pruge Beograd-Novi Sad-Subotica koja je u izgradnji - rekao je Vojnović.

 

 


 


 


 


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)