VELIKI DAN ZA NIŠ: Obeležena 105. godišnjica oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu

Novosti Onlajn

12. 10. 2023. u 15:44

BROJNIM manifestacijama i polaganjem venaca i cveća na spomen obeležje vojvodi Petru Bojoviću u centru grada u parku kraj Nišave, juče je obeležena 105.godišnjica oslobođenja Niša u Prvom svetskom ratu.

ВЕЛИКИ ДАН ЗА НИШ: Обележена 105. годишњица ослобођења града у Првом светском рату

Foto: Turistička organizacija Srbije

Komemorativnom skupu prisustvovali su predstavnici Vojske Srbije, MUP Srbije, grada Niša i Nišavskog okruga, brojni građani i članovi udruženja potomaka boraca Velikog rata i svih drugih organizacija koje neguju slobodarske tradicije u Nišu.

Na skupu su evocirane uspomene na jedan od najznačjanijih datuma u bogatoj istoriji Niša, koji je u Velikom ratu 12.oktobra 1918.godine oslobodila Prva armija pod komandom slavnog vojvode Petra Bojovića. Usiljenim maršom čija brzina i pređena daljina su malo kada zabeležene u istoriji ratovanja, posle proboja Solunskog fronta 15. septembra 1918. godine, srpska vojska  otvorila je vrata ka za oslobođenje domovine. Među francuskim generalima u komandi Solunskog fronta pa i u samom Generalštabu Francuske zavladala je panika od saznanja da je Prva Srpska armija otišla 280 km ispred glavnine snaga! Bilo je naredbi čak i pretnji da se srpka armija zaustavi, ali Vojvoda Bojović nije mario za to, ističući „da je srpski vojnik bio ispunjen samo jednom željom – da se što pre savlada neprijatelj i da oslobodi svoju kuću, porodicu, imanje i otadžbinu”.

Pod snažnim udarom srpske vojske, Bugarska je kapitulirala 29. septembra 1918. godine i njena vojska se velikom brzinom povukla u Bugarsku ostavljajući za sobom krvav trag najgnusnijih zločina i pljački u Makedoniji i Jugoistočnoj Srbiji. Posle toga okupatorske jedinice Nemačke grupisale su se oko Niša pripremajući se za žestok otpor i odsudnu bitku. Do takve bitke, međutim, nije došlo, jer je vojvoda Bojović znatno pre dolaska do Niša mudro Moravsku diviziju usmerio u Zaplanje i njen neočekivan i munjevit prodor sa visova Seličevice presekao je neprijateljske komunikacije i uneo paniku kod pripadnika nemačkih jedinica i naterao ih u bekstvo.

Prva armija srpske vojske na čelu sa vojvodom Petrom Bojovićem u operacijama za oslobođenje Niša raspolagali je sa 27 bataljona pešadije, 9 baterija artiljerije i 6 konjičkih pukova. Taj poduhvat je proteklih decenija mnogo puta proučavan u svim vojnim komandama širom sveta. Razdragani stanovnici Niša su cvećem zasuli srpske vojnike dočekavši slobodu posle tri godine ropstva, kao što su sa istom radošću dočekali i francuske vojnike nekoliko dana kasnije.

(Politika)

BONUS VIDEO: 

Vučić na pitanje "Novosti": Imao sam važne razgovore sa Makronom o budućnosti Srbije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave