MINISTAR JOVANOVIĆ OBIŠAO ZAVRŠNE RADOVE: Uveden brzi internet u selu Panonija (FOTO)

Novosti online

03. 11. 2023. u 12:28

MINISTAR informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović obišao je danas selo Panonija, kod Bačke Topole, u kojem su završeni radovi na izgradnji širokopojasne telekomunikacione infrastrukture i uveden brzi internet u prve kuće ovog sela.

МИНИСТАР ЈОВАНОВИЋ ОБИШАО ЗАВРШНЕ РАДОВЕ: Уведен брзи интернет у селу Панонија (ФОТО)

Foto: MIT

- Selo Panonija kod Bačke Topole je 80. selo u Srbiji koje je dobilo brzi internet, zahvaljujući čemu je na novu telekomunikacionu infrastrukturu već povezano 26 domaćinstava. Do sada je Ministarstvo ovim projektom obezbedilo mogućnost povezivanja na brzi internet za oko 50.000 građana širom Srbije, dok se radovi trenutno odvijaju u čak 175 sela u kojima ima preko 80.000 stanovnika. Zakonom o elektronskim komunikacijama koji je Narodna skupština Republike Srbije usvojila krajem aprila ove godine brzi, širokopojasni internet je postao univerzalni servis i njime su predviđene podsticajne mere kojima će se omogućiti da svaka kuća u Srbiji ima mogućnost pristupa brzom internetu. Plan je da se do kraja 2025. godine, realizacijom Projekta izgradnje širokopojasne komunikacione infrastrukture koje sprovodi Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, uvede brzi internet, protoka preko 100 Mb/s, u više od 700 sela i da se u tu svrhu izgradi više od 4.700 km trasa optičkih kablova i da se poveže više od 120.000 domaćinstava - izjavio je ministar Jovanović.

Foto: MIT

Uvođenjem brzog interneta u selima obezbeđuje se dostupnost usluga elektronske euprave, digitalna nastava i digitalni sadržaji i u najmanjim, isturenim odeljenjima osnovnih škola u Srbiji, pokretanje biznisa i mogućnosti da se koristi elektronska trgovina kako bi poljoprivredni i drugi proizvodi bili dostupni u svakom trenutku preko interneta, kao i praćenje multimedijalnog sadržaja – više stotina televizijskih kanala, zabavnog i naučnog programa, sportskog i filmskog programa, fiksne i mobilne telefonije.

Tokom posete OŠ „Bratstvo jedinstvo“ u selu Panonija, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija opremilo je školu sa laptop računarima. Pored ministra Jovanovića, događaju su prisustvovali i predsednik Skupštine opštine Bačka Topola Saša Srdić, direktor Montop Pro Dragan Dakić, kao i predstavnici SAT-TRAKT-a.

Napredak u realizaciji ovog projekta i plan za povezivanje sela se nalazi na sajtu Ministarstva mit.gov.rs.

BONUS VIDEO: OVAKO ŠOLAKOVI MEDIJI VELIČAJU VJOSU OSMANI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!