KROV NAD GLAVOM I ZA BESKUĆNIKE: Sve više korisnika skloništa u Novom Sadu

Lj.P.

08. 11. 2023. u 12:07

NEVOLjNICI koji iz nekog razloga nemaju krov nad glavom, hladne zimske noći ne moraju da provode na novosadskim ulicama i po parkovima.

КРОВ НАД ГЛАВОМ И ЗА БЕСКУЋНИКЕ: Све више корисника склоништа у Новом Саду

FOTO: Lj.P.

Prenoćišta za njih, otvorila su vrata da se sklone u suvo i toplo, i dobiju obrok. U dva kontejnera pored zgrade Centra za socijalni rad, mesta ima za 28 muškaraca, dok u objektu u Temerinskoj ulici, može da se smesti sedam žena.

Već prvog dana oktobra, kada je Prenoćište počelo sa radom, evidentiran je veći broj korisnika ove usluge u odnosu na prethodne godine. Kako navode u novosadskom Centru za socijalni rad, trenutno nemaju ograničenja kada je reč o kapacitetima, ali da prate preporuke nadležnih organa i da će postupati u skladu sa tim. Prosečan broj korisnika tokom proteklih godina je oko 40.

- Pravo na usluge mogu da koriste osobe koje se nađu u stanju beskućništva - objašnjavaju u Centru za socijalni rad. - Korišćenje usluge ne podrazumeva prikupljanje dokumentacije. Stručni radnici angažovani na programu obavljaju razgovor sa osobom koja se obraća za pomoć na osnovu čega se radi procena da li je ovaj vid usluge adekvatan za korisnika, odnosno korisnicu, ili se upućuje na druge usluge iz oblasti socijalne zaštite.

Stručnjaci centra kroz individualni savetodavni rad sa svakim korisnikom utvrđuju koje su njihove potrebe i u skladu sa tim i postupaju.

Dnevni boravak

POSLE noći provedene u suvom i toplom, beskućnici preko dana mogu da odu u Dnevni boravak u Futoškoj 46. Tamo mogu da se okupaju, promene garderobu i dobiju obrok i čaj.

- Ovim osobama najčešće je potrebno da regulišu ličnu dokumentaciju, ostvare pravo na materijalnu podršku u Centru za socijalni rad, realizacija smeštaja u ustanovi socijalne zaštite u slučaju pogoršanja zdravstvenog stanja ili upućivanje u zdravstvene ustanove - kažu u centru.

Osim što zbrinjavaju nevoljnike koji im se jave, stručnjaci centra rade i na terenu, odlaze na mesta na kojima se okupljaju beskućnici kako bi im se pružile informacije o uslugama koje su na raspolaganju. Uspostavljena je dobra saradnja sa policijom i službom Hitne pomoći koji u Prenoćište mogu da dovedu osobu koja za tim ima potrebe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu