MAJKA SINU DONIRALA BUBREG: Tim Kliničkog centra Vojvodine od početka godine obavio 19 transplantacija

J. S.

29. 12. 2023. u 19:05

TOKOM prethodne sedmice u Kliničkom centru Vojvodine, multidisciplinarni tim Centra za transplantaciju ćelija, tkiva i organa, sastavljen od vaskularnih hirurga, urologa, anesteziologa, nefrologa, transfuziologa, medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara uspešno je izvršio tri transplantacije bubrega.

МАЈКА СИНУ ДОНИРАЛА БУБРЕГ: Тим Клиничког центра Војводине од почетка године обавио 19 трансплантација

N.Karlić

- Dve transplantacije urađene su sa kadaveričnog (preminulog) donora, a jedna zahvaljujući majci koja je sinu donirala sinu bubreg. Sva tri pacijenta operaciju su podnela dobro, sa odličnim posleoperativnim tokom i bez komplikacija - saopšteno je iz KCV uz napomenu da se u narednom periodu očekuje postupni oporavak bolesnika i otpust iz KCV, te dalje ambulantno praćenje njihovog stanja.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi tokom 2023. godine je načinjeno 19 transplantacija bubrega, od toga 15 gde je davalac preminula osoba. U ovoj ustanovi, zahvaljujući dobroj organizaciji transplantacije zasnovanoj na preminulim osobama omogućeno je da se pojedini organi transplantiraju i u drugim ustanovama, čime se smanjuje lista čekanja na transplantaciju pacijenata iz Novog Sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave