SEOSKA ARHITEKTURA NA ĐELETOVIM SLIKAMA: U paraćinskom muzeju izložba Miodraga Anđelkovića

Z. R.

21. 02. 2024. u 18:19

Poštovaoci dela i lika poznatog slikara Miodraga Anđelkovića Đeleta imaće priliku da u petak, 23. februara, pogledaju izložbu pod nazivom „Seoska arhitektura na slikama Miodraga Anđelkovića Đeleta“.

СЕОСКА АРХИТЕКТУРА НА ЂЕЛЕТОВИМ СЛИКАМА: У параћинском музеју изложба Миодрага Анђелковића

Foto: Z. R.

Ovu izložbu organizuje paraćinski Zavičajni muzej, a biće predstavljene slike iz etnološke zbirke ove ustanove koja je te slike otkupila još 1978. godine, ali nisu javno izlagane poslednjih petnaestak godina.

- U selima opštine Paraćin dominantna je moravska arhitektura, pa ona preovlađuje i na Đeletovim slikama.  Izloženu postavku će činiti 24 slike, a otvaranje je u 19 sati – rekla je Tijana Pešić, kustos etnolog Zavičajnog muzeja.

Fond Zavičajnog muzeja sadrži samo manji deo opusa Đeletovih radova, pa će Muzej pokrenuti inicijativu da se njegove slike sa gradskim motivima, kojih ima dosta u javnim ustanovama i u privatnom vlasništvu, nađu zajedno u adekvatnom prostoru i izlože, kako bi se javnosti predstavila i gradska arhitektura.

Svaki posetilac predstojeće izložbe dobiće na poklon specijalni kalendar sa reprodukcijama Đeletovih slika, pa će ovaj događaj biti ujedno i promocija kalendara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu