IZLOŽBA „BEOGRADSKO ČETVOROJEVANĐELJE“ : Podsećanje na našu prvu štampanu knjigu u konaku kneginje LJubice

V.V.S.

22. 12. 2020. u 16:42

IZLOŽBA “Beogradsko četvorojevanđelje“ biće otvorena 29. decembra u Konaku knjeginje Ljubice i trajaće do 25. januara naredne godine – saopštili su iz Muzeja grada Beograda, koji u svom fondu čuva vredan primerak naše prve štampane knjige.

ИЗЛОЖБА „БЕОГРАДСКО ЧЕТВОРОЈЕВАНЂЕЉЕ“ : Подсећање на нашу прву штампану књигу у конаку кнегиње Љубице

Buduća zgrada Muzeja Beograda u Resavskoj ulici / Foto Beoinfo

Četvorojevanđelje je otisnuto 1552. u Beogradu, u štampariji koju je Dubrovčanin Trojan Gundulić otkupio od kneza Radiše. Štampao ga je jeromonah Mardarije iz Mrkšine crkve. Gundulićeva štamparija i delatnost, kao i rad drugih štamparija sredinom XVI veka, uz obnavljanje crkava i oživljavanje rada Pećke patrijaršije, svedočanstvo su svojevrsne nacionalne i kulturne renesanse srpskog naroda.

Sto godina po padu Smedereva, prestonog grada Despotovine, dve decenije posle turske opsade Beča i desetak godina po osnivanju Budimskog pašaluka, Srbi su, koristeći redak i povoljan trenutak tolerantnog odnosa Osmanlija, sabrali sve snage da se održe na vetrometini, da obnove sećanja na same sebe, i da ih kao najdragoceniji amanet predaju svom potomstvu. To je bio legat koji traje u temeljima svih kasnijih pokreta i buna, konačno i obnove, vaskrsa srpske države – podsećaju iz Muzeja grada Beograda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!