ŠOLJICA KAFE PO NABAVNOJ CENI: Kako se utvrđuju cene u restoranima koji rade u okviru institucija, o čemu se raspravljalo i u parlamentu

S. S. R.

14. 11. 2020. u 10:11

UKOLIKO jedna flaša kisele vode košta 40 dinara, a od nje može da se sipa deset čaša, onda će jedna čaša koštati - četiri dinara.

ШОЉИЦА КАФЕ ПО НАБАВНОЈ ЦЕНИ: Како се утврђују цене у ресторанима који раде у оквиру институција, о чему се расправљало и у парламенту

Skupštinski restoran

Ovo je računica na osnovu koje se formiraju cene u restoranima i bifeima državnih institucija, pa i skupštinskim, koji su ovih dana u žiži javnosti zbog izjave predsednika Ivice Dačića da ne želi da se o parlamentu samo piše kroz niske cene pića i hrane.

On je prozvao Upravu za zajedničke poslove, kroz čije ruke prođu nabavke svega što je državi potrebno - od jaja do guma, da objasni kako se određuju cene. Restorani i bifei postoje u mnogim državnim institucijama - Vladi, Predsedništvu, obe zgrade parlamenta, Palati "Srbija", ostalim rezidencijalnim objektima, i cene su svuda iste.

Recimo, flašica negazirane vode je 18 dinara, domaća kafa oko deset, kuvana jela oko 150 dinara, pljeskavica u lepinji sa salatom ili bečka šnicla oko 200.

- Godinama sam radio kao konobar u državnim institucijama. Zna se da se cena, na primer kafe, formira na osnovu toga koliko se šoljica može skuvati iz jedne kesice. Takođe, vrlo je bitno da se pomene da ove restorane u mnogo većoj meri, jer ih ima više, koriste zaposleni u državnim institucijama čije su plate daleko manje nego funkcionerske, i dosta im znači da imaju obrok po ovim cenama. U restoranima i bifeima nema zarade, onoliko koliko se plati u nabavci, za isti iznos se proda - rekao nam je jedan od bivših zaposlenih u parlamentu.

U istim ovim kuhinjama, prave se meniji za državnike i delegacije koje dolaze u posetu našoj zemlji i troškovi idu na račun domaćina.

ZA MESO MILIONI DINARA

PREMA podacima o planu nabavki za 2020. godinu, sa sajta Uprave za zajedničke poslove, u budžetu je za svinjsko meso izdvojeno 4,9 miliona dinara, pileće, ćureće i meso druge živine 3,1 milion, mleko 750.000, hleb i peciva 3,3 miliona... Takođe, navedeno je i da je kafa koštala 350.000, jaja 4,9 miliona, vina 960.000, a kobasice 3,3 miliona dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!