VUČIĆ SA ZAKONjŠEKOM: Predsednik se sastao sa direktorom stalnog Sekretarijata Transportne zajednice

Novosti online

12. 01. 2021. u 10:48

ВУЧИЋ СА ЗАКОЊШЕКОМ: Председник се састао са директором сталног Секретаријата Транспортне заједнице

Foto: Printskrin

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić primio je danas direktora Stalnog sekretarijata Transportne zajednice Mateja Zakonjšeka, sa kojim je razgovarao o razvoju regionalne transportne mreže i saobraćajnom povezivanju zapadnog Balkana sa Evropskom unijom, koje bi donelo brojne prednosti za građane i kompanije.

Zakonjšek je predstavio prioritete rada Transportne zajednice, čiji Stalni sekretarijat ima sedište u Beogradu, a koji se odnose na povezivanje saobraćajne infrastrukture u transevropsku mrežu, bezbednost saobraćaja, primenu evropskog zakonodavstva i standarda u oblasti saobraćaja, koja podrazumeva i digitalizaciju i ekološko unapređenje, brži protok robe na granicama uspostavljanjem zajedničke kontrole, kao i oživljavanje železničkog i plovnog transporta.

Vučić je zamolio Zakonjšeka da pomogne u uspostavljanju zelenih koridora na granicama zapadnog Balkana i Evropske unije, odnosno uklanjanju barijera radi bržeg protoka robe, po ugledu na zelene koridore koji su uspostavljeni između partnera na zapadnom Balkanu u vanrednim okolnostima pandemije Kovid-19. On je naglasio da je za Srbiju važno da se ova inicijativa primeni, pre svega, na granicama sa Hrvatskom i Mađarskom, gde su višečasovna zadržavanja najduža.

Vučić je izdvojio projekte koji bi bili prioritetni i zamolio za ubrzanje procedura za realizaciju auto-puta Niš - Priština.

Ugovor o osnivanju Transportne zajednice potpisan je na Samitu Berlinskog procesa u Trstu 2017. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (68)

Petar

12.01.2021. 18:07

Srbija je kao tranzitna zemlja i jedna od najprometnijih u citavoj Evropi svesna znacaja saobracajne i svake druge pratece infrastrukture, kao i toga da mora predano da radi na poboljsanju svih transpornih ulova. Vucic je vec uspeo puno toga i ocekujemo da se takav trend nastavi.

Jovana

12.01.2021. 19:01

Saobracajno povezivanje zapadnog Balkana sa Evropskom unijom, cini snazan iskorak u brzem protoku roba usluga i kapitala, sto utice na brzi napredak i razvoj citavog regiona!

Ivana

12.01.2021. 19:35

Puna podrška našem predsedniku Vučiću da se razvija i gradi, hvala predsedniče štto na sve načine jačate našu državu.Srbija se danas cela razvija i gradi. Srbija se nalazi na pravom putu razvoja.

Ksenci

12.01.2021. 20:55

Srbija se nalazi na raskrsnici puteva i izgradjena infrastrukturna mreza i povezivanje sa evropskim vaznim deonicama ima veliku ulogu u dobroj ekonomskoj ,saobraćajnoj i tranzitnoj ,robnoj ostvarivosti.

Milan

12.01.2021. 21:11

Oduvek smo bili tranzitni cvor ovog dela Evrope zato je bitno da imamo moderne saobracajnice kako bi odgovorili na sve zahteve koje savremeno doba nosi sa sobom.

Marko

12.01.2021. 22:40

Važan sastanak koji je Vučić održao sa Zakošnjekom i sigurno će se uskoro preduzeti konkretni koraci na unapređenju saobraćajnica sa povezivanjem sa Evropom.

Miki

12.01.2021. 22:41

Srbija se nalazi na raskrsnici puteva i izgradjena infrastrukturna mreza i povezivanje sa evropskim vaznim deonicama ima veliku ulogu u dobroj ekonomskoj, saobraćajnoj i tranzitnoj, robnoj ostvarivosti.

Veljko

12.01.2021. 22:46

Srbija je kao tranzitna zemlja i jedna od najprometnijih u čitavoj Evropi svesna značaja saobraćajne i svake druge prateće infrastrukture, kao i toga da mora predano da radi na poboljšanju svih transpornih ulova! Vučić je već uspeo puno toga i očekujemo da se takav trend nastavi!

Dragan

13.01.2021. 00:41

Zapadni Balkan značajno je napredovao u saobraćajnom, transportnom i uslužnom sektoru, što ga je još više povezalo sa bitnim metropolama EU.

Dragan

13.01.2021. 00:42

Putevi nas spajaju i treba da se ulaže u razvoj putne infrastrukture kako bi se Balkan povezao međusobno a i sa zapadnim zemljama i Evropske Unije.

Ivana

13.01.2021. 19:20

Saobracajno povezivanje zapadnog Balkana sa Evropskom unijom, cini snazan iskorak u brzem protoku roba usluga i kapitala, sto utice na brzi napredak i razvoj citavog regiona!