DVA MILIONA ZA DVOJICU VERNIKA: Najava rekonstrukcije i gradnje džamije u Radulićima uznemirila javnost u Bijelom Polju

M. SEKULOVIĆ

02. 11. 2023. u 06:45

GROMOGLASNA najava medžlisa Islamske zajednice u Bijelom Polju o rekonstrukciji i gradnji novog verskog objekta na ostacima Hajdar-pašine džamije u selu Radulići, u kome žive samo dva stanovnika islamske veroispovesti, ustalasala je javnost na ovom području.

ДВА МИЛИОНА ЗА ДВОЈИЦУ ВЕРНИКА: Најава реконструкције и градње џамије у Радулићима узнемирила јавност у Бијелом Пољу

Foto: M. S.

Nakon tri decenije od prvog neuspešnog pokušaja, iz medžlisa je, bez ikakvih konsultacija sa meštanima Radulića, preko medija poručeno da im je Sekretarijat za planiranje i uređenje prostora Opštine Bijelo Polje izdao urbanističko-tehničke uslove za ove poslove, koji će koštati više od dva miliona evra!

- Važnost ovog poduhvata je naširoko prepoznata, pa je i naša dijaspora pokazala ogromno interesovanje za ovaj vakuf - kažu iz medžlisa.

Ističu, takođe, "da se radi o uspehu Islamske zajednice u Crnoj Gori", što je podržala Bošnjačka stranka koja je na vlasti sa DPS-om u Bijelom Polju i praktično donosi glavne odluke, jer od njene podrške zavisi opstanak vlasti u ovoj opštini.

Foto: M. S.

Ni po cenu života neće biti gradnje džamije u Radulićima, kažu u ovom selu i dodaju da u poslednjih 30 godina više puta umalo nije dolazilo do krvoprolića.

- U katastru je urađena promena podataka, ranije zemljište bilo je upisano po kulturi - crkva i kamenjar krš, potom crkva džamija, a onda - džamija. Neće im proći naum - kaže meštanin Mihajlo Radović, koji kao i svi u selu tvrdi da je džamija sagrađena na temeljima i materijalom od spaljene crkve u susednom selu Crnča i na mestu starog pravoslavnog groblja.

Stav episkopa posle razgovora sa IZ

EPISKOP Metodije se zasada neće oglašavati povodom ovog slučaja. Obaviće razgovor sa ljudima iz Islamske zajednice, a onda će biti poznat njegovo stav po ovom pitanju. Ovo je "Novostima" saopšteno iz kabineta episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija.

Arheolog iz Berana Predrag Lutovac kaže da materijalnih dokaza o tome zasad nema... Juče je za "Novosti" jedan ekspert za ova pitanja saopštio da po važećem Zakonu o zaštiti kulturnih dobara Crne Gore nikakvih radova na ostacima Hajdar-pašine džamije ne može biti!

- Zakon ne dozvoljava projekte idealne rekonstrukcije kulturnih dobara - tvrdi ovaj stručnjak i navodi primere gde su slični radovi onemogućeni Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori! - Nije dozvoljena obnova Crkve Svetog Nikole iz srednjeg veka na Prevlaci! Takođe ni gradnja severnog paraklisa na Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Bijelom Polju, koja je sagrađena oko 1190. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)