ISKOPALI KOSTI STARE SEDAM MILENIJUMA!: U mestu Trlica izvođači radova uništili arheološko nalazište

M. SEKULOVIĆ/ M. DROBNjAK

04. 11. 2020. u 12:31

IZGRADNjOM treće trake na putnom pravcu Pljevlja - Prijepolje u mestu Trlica nadomak Pljevalja, gde su još 1968. godine otkrivene kosti slonova i dinosaurusa, oštećeno je naučno vredno arheološko nalazište i pećina.

ИСКОПАЛИ КОСТИ СТАРЕ СЕДАМ МИЛЕНИЈУМА!: У месту Трлица извођачи радова уништили археолошко налазиште

Foto Breznica

Zbog toga će biti podneta krivična prijava protiv izvođača radova na putu.

Ovo je saopštio izvršni direktor Ekološkog društva "Breznica" iz Pljevalja Milorad Mitrović.

- Pre nekoliko godina arheolozi su istraživali u dva navrata na ovom lokalitetu, za koji tvrde da je od izuzetnog značaja, i utvrdili su približnu starost pronađenih kostiju, oko sedam milenijuma. Danas se na tom lokalitetu nalaze dobro očuvane, ali razbacane i polomljene kosti životinja koje su građevinske mašine izlomile i iskopale. Deo ovih artefakata je kopanjem polomljen i bačen na deponiju, o čemu postoji video-materijal. Verujem da radnici koji izvode radove i ne znaju o čemu se zapravo radi - kaže Mitrović.

Foto Breznica

Prema Mitrovićevim rečima, neshvatljivo je da onaj ko je projektovao ovo proširenje puta i izgradnju treće trake nije izašao na teren i predvideo zaštitu i izbegavanje ovog arheološkog nalazišta.

OŠTEĆENO Bagerom usitnili ostatke životinja, Foto Breznica

- Onaj ko je neposredno radio na iskopavanju mogao je videti da je reč o arheološkom lokalitetu jer je isto bilo iskolčeno i koncem obeleženo nakon poslednjeg arheološkog istraživanja, tako da nema opravdanja za ovakvo vandalsko i nerazumno ponašanje, osim ako neko nije namerno naredio da se ovo nalazište uništi i devastira. Slična situacija je bila i prošle godina kada su arheolozi radili na iskopavanju keltskog groblja i grobnica u Pljevaljskom polju koje je danas kop Rudnika.

PRIJAVA IZVOĐAČU RADOVA

PREMA Mitrovićevim rečima, krivične prijave biće podnete protiv izvršilaca ovog nedela i zatražena odgovornost ne samo neposrednih izvršilaca već i onih koji su projektovali izvođenje ovih radova bez prethodne analize i izrade studije koja bi predviđala zašitu ovog značajnog kulturnog i arheološkog nasleđa. Izvođač radova na putu prema Prijepolju je podgorička firma "Štrabag", iz koje nema odgovora.

- Ćuti se na ovakve poteze neodgovornih pojedinaca. Ćuti Zavičajni muzej, ne progovara Ministarstvo kulture pod čijim se patronatom desila i čuvena pljačka stećaka sa lokaliteta Marine šume i Mataruga, kada su pod izgovorom restauracije, konzervacije i pravljenja lapidarijuma u Cetinjskoj biljardi otuđili ove stećke koji i danas leže bačeni u dvorištu Biljarde - kaže Mitović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna