DOGOVOR NADLEŽNIH: Deponija Tisove grede na „probnom" radu (FOTO)

V. V.

25. 11. 2020. u 23:59

NAREDNIH sedam dana gradski komunalni otpad biće odlagan na deo deponije Tisove grede za koji je sanitarna inspekcija dala dozvolu, dogovor je predstavnika hercegnovske Opštine i Saveta MZ Ubli.

ДОГОВОР НАДЛЕЖНИХ: Депонија Тисове греде на „пробном раду (ФОТО)

Foto: V. V.

Biće to probni period da bi utvrdili da li će ovakav način deponovanja i zastiranja deponije biti dobar model za prevazilaženje problema zbog kojeg su meštani Ubala prethodnih dana blokirali prilaz kamionima „Čistoće" objasnio je Vasilije Seferović, vd direkora hercegnovskog preduzeća.

- Reč je o istočnom delu deponije koji je trenutno „mrtav". Kamioni „Čistoće" će deponovati otpad na platou koji će se zastirati. Ujedno ćemo sa izvođačem koji je dobio posao na tenderu da zastire deponiju, pokušati da saniramo postojeći problem. Dosta toga smo završili, zastiranje je počelo 26. oktobra. Dima sada ima samo u južnom delu deponije koji je nepristupačan i ne može kvalitetno da se zastire. Dogovorili smo se da bi možda trebalo uključiti Službu zaštite i spasavanja kako bi taj deo, koji je problematičan, pokušali da gase vodom i penom.

U planu je takođe da novac koji sada izdvajaju za odvoz otpada za Bar, na deponiju Možura usmere na sanaciju ubaljske deponije, kazao je Seferović.

- Vidljivo je da radimo i da je počelo rešavanje problema. Trudićemo se da deponiju dovedemo u ispravno stanje. Od ponedeljka su odvezena tri kamiona otpada i odmah je sve zastrto - dodaje Seferović.

Foto: V. V.

Načelnica hercegnovske Službe komunalne policije i inspekcijskog nadzora Marija Bošković objasnila je da su na Tisove grede došli kako bi sa meštanima odredili koji je to deo deponije gde će narednih sedam dana deponovati komunalni otpad dok se deo na kome su još vidljivi tragovi dima sasvim ne sanira, a on se stalno zasipa. Ukoliko to ne bude moguće biće angažovana dodatna mehanizacija.

- Mogu odgovorno da kažem da je stanje na deponiji zadovoljavajuće u odnosu na prethodni period a da ne govorim o periodu od pre sedam godina kada sam počela da radim u Službi komunalne policije - kazala je Bošković i ocenila da je ovo jedna od najuređenijih deponija u Crnoj Gori.

Foto: V. V.

ATF

Dragan Vuković iz MZ Ubli nije saglasan sa dogovorom koji su postigli predstavnici Opštine sa većinom članova Saveta MZ. Problem postoji dugo a niko nije reagovao, kaže Vuković i ističe da mu smeta što niko ne snosi odgovornost nit sagledava da na ovoj loikaciji nema prostora za sve što je planirano.Prema njegovom mišljenju do zagušenjai novog zapaljenja otpada doći će čim se pređe na zastiranje drugog dela deponije.

-Kada će se to desiti niko ne zna, ali neko mora da snosi odgovornost, prvenstveno Čistoća i Opština a ne meštani Ubala - objasnio je Vuković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave