INSPEKCIJA IZVRŠILA NADZOR: Đedović posetila porodice nastradalih radnika u rudniku Lubnica (VIDEO)

Novosti online

04. 11. 2023. u 11:53

REPUBLIČKA rudarska inspekcija izvršila je vanredni inspekcijski nadzor u JP PEU Resavica, Rudnik Lubnica pogon separacija u mestu Grljan.

ИНСПЕКЦИЈА ИЗВРШИЛА НАДЗОР: Ђедовић посетила породице настрадалих радника у руднику Лубница (ВИДЕО)

Foto: Printskrin/Instagram/dubravka.djedovic

Preliminarnim izveštajem konstatovano je da je u jutarnjim časovima vršeno čišćenje bunkera gotovih proizvoda sitnog uglja od zalepljenog uglja na obodima bunkera. Radove na čišćenju su vršila tri zaspolena rudnika Lubnica.

Tokom izvođenja radova u bunkeru na ustima istog je vršeno dozirano ispuštanje uglja, usled čega je trebalo da radnici postepeno silaze  niz bunker i otkopavaju obode bunkera od zalepljenog uglja. Naprasno je počelo propadanje radnika jednog za drugim kroz ugalj u bunkeru.

Ostali radnici separacije započeli su sa ispuštanjem uglja iz bunkera i demontiranjem izlaznih vrata kako bi što pre oslobodili pomenute radnike koji su bili u bunkeru. Nakon 15 do 20  minuta uspeli su pomenute radnike da izvuku iz bunkera. Dva zaposlena su smrtno stradala, dok je treći zaposleni sa lakšim povredama izvučen iz bunkera.

U toku je prikupljanje svih dodatnih relevantnih informacija u cilju finalizacije inspekcijskog izveštaja, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena. Takođe, u toku je i  sprovođenje istražnih radnji od strane nadležnih organa, navodi se u saopštenju.

Ministarka Dubravka Đedović posetila je sinoć porodice stardalih rudara i izjavila im saučešće.

- Domovi prepuni tuge i bola, neutešne dece, roditelja i familije. Ministarstvo rudarstva i energetike će nastaviti da preduzima sve neophodne mere kako bi se povećala bezbednost radnika jer smo svesni koliki rizik nosi ovaj posao, a porodicama ćemo pomoći u svakom smislu u ovom teškom momentu - rekla je Đedović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave