VISOK JE ŠEST METARA: Narod gladuje, a predsednik je podigao spomenik kom se ceo svet čudi (VIDEO)

Novosti online

12. 11. 2020. u 23:00

GURBANGULI Berdimuhamedov otkrio je u utorak šest metara visok kip psa alabai (srednjeazijski ovčar) u glavnom gradu Ašhabadu.

ВИСОК ЈЕ ШЕСТ МЕТАРА: Народ гладује, а председник је подигао споменик ком се цео свет чуди (ВИДЕО)

Foto: Depositphotos

Vest o tome stigla je do svih krajeva sveta i zabavila korisnike društvenih mreža.

Alabai je domaća turkmenistanska pasmina i proglašen je nacionalnom baštinom te zemlje. To nije prvi put da je predsednik počastio ovu pasminu - prošle godine im je posvetio i knjigu.

Iako veličina kipa to ne odražava, veliki deo stanovništva Turkmenistana vrlo je siromašan. Organizacija za slobodu medija RSF ovu zemlju ocenjuje najmanje slobodnom na svetu i na tom popisu se nalazi čak ispod Severne Koreje.

Kip psa se nalazi u stambenom području izgrađenom za državne službenike, navodi Eurasianet. Sadrži LED ekran s video snimcima pasmine u različitim situacijama. Nejasno je koliko je izgradnja kipa koštala.

Državni mediji kažu da kip odražava "ponos i samopouzdanje" ove rase.

Tokom otkrivanja spomenika, jednom malom dečaku uručen je alabai, koji je službeno naveden kao neprocenjivo bogatstvo nacionalne baštine zemlje, zajedno s ručno izrađenim tepisima i drevnom pasminom trkačkih konja Ahal Teke.

Foto: Novosti arhiva

Predsednik je u više navrata govorio i o svojoj ljubavi prema lokalnim konjima Ahal Teke, poznatim po svojoj lepoti i izdržljivosti. 2015. godine otkriven je zlatni kip predsednika koji jaše na konju.

Berdimuhamedov povremeno pokloni pokojeg konja ili štene vođama "prijateljskih" nacija, a među dobitnicima takvih darova bili su pokojni uzbekistanski predsednik Islam Karimov, ruski Vladimir Putin i katarski emir.

Berdimuhamedov je kritikovan zbog načina na koji se ophodio prema psu kojeg je darovao Putinu nakon što se videozapis incidenta iz 2017. godine proširio internetom. Naime, psića je prilično grubo uhvatio za šiju i tako držao u vazduhu.Iako Turkmenistanci alabai pasminu, obožavaju, život tih pasa neretko je jako težak jer često učestvuju u krvavim borbama pasa.

(B92)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri