ŠKOTSKA PREMIJERKA NAJAVLJUJE NOVI REFERENDUM: Stardženova obećala da će se građani izjasniti o nezavisnosti od Ujedinjeng Kraljevstva

Tanjug

24. 01. 2021. u 23:29

ШКОТСКА ПРЕМИЈЕРКА НАЈАВЉУЈЕ НОВИ РЕФЕРЕНДУМ: Старџенова обећала да ће се грађани изјаснити о независности од Уједињенг Краљевства

Foto: EPA

ŠKOTSKA premijerka Nikola Stardžen izjavila je danas da namerava da održi “pravni referendum” o nezavisnosti od Ujedinjenog Kraljevstva ako pobedi na škotskim izborima zakazanim za maj.

Takav potez doveo bi je u sukob sa premijerom Borisom DŽonsonom, koji se protivi ponovnom glasanju o secesiji, javlja AP.

Škotska je glasala za ostanak u Velikoj Britaniji sa 55 prema 45 odsto na referendumu 2014. godine.

Za novi obavezujući referendum potrebno je odobrenje britanske vlade, a DŽonson insistira da će reći ne, navodi američka agencija.

Stardžen za Bi-Bi-Si tvrdi da je Bregzit promenio situaciju povlačenjem Škotske iz Evropske unije protiv volje građana tog dela Ujedinjenog Kraljevstva.

Tesna većina glasača u Velikoj Britaniji odlučila je da napusti EU na referendumu 2016. godine, ali je velika većina u Škotskoj glasala za ostanak.

Foto: EPA

Stardžen kaže da će se njena Škotska nacionalna stranka kandidovati na majskim izborima “da zatraži autoritet škotskog naroda” za novi referendum.

- Ako SNP pobedi na škotskim izborima za nekoliko meseci sa predlogom da narodu da taj izbor, koji bi to demokrata s pravom mogao tome stati na put. Boris DŽoson se očigledno plaši presude i volje škotskog naroda - rekla je Stardžen.

SNP najavljuje da će, ako u maju osvoji većinu u škotskom parlamentu, doneti zakon kojim će biti dozvoljen novi referendum po završetku pandemije korona virusa.

Ako bi DŽonsonova vlada odbila da se složi, pitanje bi verovatno završilo na sudovima, ocenjuje Asošijejted pres.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)