NAJHUMANIJA OPŠTINA U SRBIJI : Obeležen čitav vek postojanja Crvenog krsta u Bačkoj Palanci

S. BAJIĆ

28. 03. 2024. u 12:16

POSEBAN jubilej, čitav vek od osnivanja Crvenog krsta u Bačkoj Palanci, obeležen je Svečanom akademijom, na kojoj je uz šetnju po istoriji i predočavanjem vrhunskih rezultata, promovisana i monografija o zaslužnoj i čuvenoj organizaciji iz pera Leonarda Nemeta, bačkopalanačkog hroničara.

НАЈХУМАНИЈА ОПШТИНА У СРБИЈИ : Обележен читав век постојања Црвеног крста у Бачкој Паланци

Opština Bačka Palanka

Bačka Palanka je 17 godina zaredom proglašavana za najhumaniju opštinu u Srbiji, jer je od 2006. do 2023. godine, na teritoriji te opštine, prikupljeno 35.728 jedinica, odnosno, čak 18.219 litara krvi.

Branislav Šušnica, predsednik opštine, velikom broju zvanica i žitelja tog mesta je istakao da je 100 godina predanog služenja plemenitom cilju, pružanja pomoći onima kojima je to najpotrebnije, izuzetan jubilej.

- Ceo vek Crveni krst i veliki broj stanovnika Bačke Palanke, su stub podrške i izvor nade za mnoge ljude. Zato je naš jubilej prilika da se setimo svih plemenitih sugrađana koji su u prošlosti predano radili kako bi Crveni krst bio ono što jeste danas. Obaveza da pružamo podršku humanim davaocima, koji čine njegove temelje i podsticaj da sa istim entuzijazmom i u sledećih 100 godina budemo posvećeni uzvišenom cilju pružanja pomoći ugroženima– rekao je Šušnica.

U armiji plemenitih, skromnih i tihih heroja, ističu se Boro Šipka koji je krv dao neverovatnih 165 puta i Milan Tošić, sa 162 davanja. Novka Žutković spasila je 76, a Mirjana Sekulić 63 života. Danas su najistaknutiji davaoci Dragoljub Dimitrijević koji je najdragoceniju tečnost dao 139 puta, Toša Pejčić, 135 puta, Milena Đekić 36 puta...

- Činjenica da na teritoriji naše opštine danas ima 2.347 davalaca krvi, i da je među njima čak 448 žena, daje jasno objašenje zbog čega smo 17 puta zaredom proglašeni najhumanijom opštinom. U prethodnih 10 godina, opština je sa 81 milion dinara podržala lokalnu organizaciju Crvenog krsta, a ove godine, ta podrška iznosi 11 miliona dinara. Nema nikakve sumnje da će im opština biti snažna i pouzdana podrška i u budućnosti. Nema ničeg uzvišenijeg od porške onima koji sav svoj rad posvećuju spasavanju ljudskih života – zaključio je Šušnica.

 Brojna priznanja

PRVI operativac bačkopalanačnog Crvenog krsta, Branislav Šobot, sekretar, istakao je da je taj organizacija potvrdila kontinuitet i kvalitet, o čemu svedoči čitav niz prizanja, posebno 20 nagrada srodnih ustanova i dve Oktobarske nagrade, 1967. i 2009. godine.

Među zvanicama Svečanoj akademiji prisustvovai su Ljubomir Miladinović, predsednik Crvenog krsta Srbije, Predrag Vuletić, pokrajinski sekretar za socijalna pitanja, Dejan Ukropina i dr Milan Žarković, predsednici Crvenog krsta Vojvodine i Bačke Palanke...

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!