BILI SU SKRIVENI 120 GODINA: Arheološko otkriće u Smederevskoj tvrđavi, nađeni ostaci topovske kule i cevi do hamama

J. ILIĆ

17. 08. 2020. u 15:30

TOKOM istraživanja u sektoru Varoške kapije Smederevske tvrđave, arheolozi su otkrili temelje turske Topovske kule sagrađene 1483, koja je porušena zbog gradnje tadašnje pruge od Beograda do Niša.

БИЛИ СУ СКРИВЕНИ 120 ГОДИНА: Археолошко откриће у Смедеревској тврђави, нађени остаци топовске куле и цеви до хамама

Ilustracija - Arhiva Novosti

Minule sedmice, posle 120 godina, delovi građevine su ponovo ugledali svetlost dana, odnosno stručnjaci su naišli na obrise petougaone turske kule, te još tri ostale - za topovske baterije.

- Taj deo spoljašnjeg odbrambenog prstena je imao tri topovske kule na uglovima i ovu, četvrtu, ispred ulaza. Ona je bila prolazna i iz nje se išlo pravo na kapiju - objašnjava vršilac dužnosti direktora Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika Dejan Radovanović, navodeći da je istovremeno otkrivena i vodovodna linija od keramičkih cevi, najverovatnije takođe iz turskog doba, s obzirom na to da je bila postavljena ka hamamu u Tvrđavi.

Areheolozi sada, posle mašinskih, nastavljaju ručna iskopavanja na dubljim slojevima i nadaju se da će utvrditi ko je i kada napravio ovu vodovodnu liniju, kao i da će naići na zanimljive nalaze koji se vekovima kriju ispod zemlje.

Inače, prostor nekadašnjeg dvora despota Đurđa i Proklete Jerine - Mali grad - već je arheološki istražen, ali su ulaz u utvrđenje i Veliki grad poslednje srpske prestonica i dalje arheološka nepoznanica.

Na ovom prostoru od 11 hektara su obavljena tek delimična iskopavanja, a najvažnije dileme nisu razrešene jer arheolozi veruju u to da se na ovom prostoru nalaze ostaci Saborne crkve posvećene Blagoveštenju, koju je despot Đurađ podigao kao svoju zadužbinu. U njoj su, po istorijskim podacima, pohranjene mošti jednog od apostola Hristovih, jevanđeliste Luke koje je Branković otkupio za 30.000 dukata, verujući da su poslednja zaštita i spas srpske despotovine. Mošti su kasnije prenete u Veneciju, ali tajna svetilišta u Smederevu do danas je ispod zemlje.

Foto N.Živanović

Druga velika misterija je grob Đurđa Brankovića. Iako ima i drugačijih mišljenja, mnogi arheolozi veruju da se on nalazi baš na prostoru Smederevske tvrđave, tačnije u ostacima velike mitropolitske crkve koja još nije otkrivena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!