KOŠNICE BACILI U REKU: U Ravnom Selu kod Vrbasa uništeno 11 pčelinjih društava

Z. Rajić

05. 11. 2020. u 13:48

U RAVNOM Selu kod Vrbasa ovih dana uništeno je 11 pčelinjih društava.

КОШНИЦЕ БАЦИЛИ У РЕКУ: У Равном Селу код Врбаса уништено 11 пчелињих друштава

Foto Zelena patrola

Deset košnica je bačeno u reku Jegričku, a uginule su pčele i u 11. košnici, koja je ostala na obali, jer su takođe bile poprskane sprejom za uništavanje osa i stršljena. Košnice su pripadale bračnom paru Dušanki i Gojku Crepulji.

- Šteta u opremi je 2.000 evra i 1.000 evra u hrani za pčele. Gubici su još veći, jer bi se na proleće duplirao broj pčelinjih društava formiranjem mladih rojeva. Ali strašnije od materijalne štete je to što su uništene pčele, koje su zaštićena ekološka vrsta - kaže Dušanka.

Foto Zelena patrola

O vandalizmu nad košnicama, koje su bile smeštena na 150 metara od Jegričke, vlasnike je obavestio poljočuvar.

- Pčele su tamo bile na zazimljavanju. U prvi mah smo se ponadali da su možda preživele, a da je uništena samo oprema, ali smo zatekli katastrofu. Vandali su, da bi mogli da dovuku košnice do reke, prvo potrovali pčele, čuvajući se od njihovog napada. Na pčelinjaku je ostala boca od otrova - opisala je Dušanka.

SVE SMO UČINILI

SUPRUŽNICI tvrde da košnice ne bi bile uništene da je Opštinska uprava reagovala na njihova ukazivanja.

- Postoje zapisnici o izlascima inspekcije na njihove pozive. Učinili smo za njih sve što smo mogli kao lokalna samouprava. U lične odnose i probleme suvlasništva ne možemo da ulazimo. Za to postoje nadležne institucije - rekao je zamenik predsednika Opštine Vrbas Milan Glušac.

Ona i muž, a reč je o bračnom paru izbeglica iz BiH, prijavili su slučaj policiji, navodeći imena onih na koje sumnjaju da su počinioci, odnosno "naručioci" nedela.

- Uništeni su nam sav trud i ulaganja, a udareno je na pčele, jer se znalo da nam one predstavljaju život. Obavešteni smo da je jedan od onih koje smo označili kao vinovnike privođen i ispitivan, i da bi trebalo da ide na poligraf. On nam je govorio da ima "veze" i da mu ništa nećemo moći - napominje Dušanka. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!