NARODNE KUHINJE U ŠAPCU: Sigurni obroci za 640 gladnih

V. MITRIĆ

17. 01. 2021. u 00:35

NARODNE kuhinje u Šapcu imaju 640 koristinika, broj se u poslednje vreme ne menja, a, pre dve godine, od kuvanog obroka koji organizuje ovdašnja Organizacija Crvenog krsta, zavisilo je oko 2300 ljudi u gradu na Savi.

НАРОДНЕ КУХИЊЕ У ШАПЦУ: Сигурни оброци за 640 гладних

Foto. V. Mitrić

Podela obroka je, osim u gradu, kako kaže Verka Mihailović, kordinatorka tog programa u CK Šabac, organizovana i po selima Mačve i Pocerine, gde ih dele aktivisti Fondacije „Humano srce Šapca“ Ruže Popović.

Obroci su ukusni i obilni, što svedoče mnogobrojni razgovori i ankete među korisnicima. Spremaju se od taze i zdravih namirnica u kojima je redovno meso ili prerađevine od mesa poput kobasica. Svež, direktno iz pekare iz Dublja, stiže hleb, pošto CK preusmeri pekarima oko 110 tona brašna, koje dobija, kao donaciju, uz ostale namirnice, od Crvenog krsta Srbije.

Uz pasulj, piranač, krompi i druge namirnice, u ovdašnja dva punkta narodnih kuhinja stižu i proizvodi poput mesnog nareska kojima se pojačava ishrana ovdašnjih ljudi, čiji biološki opstanak, praktično, zavisi od obroka u ovim kuhinjama. Spiskovi korisnika prave se, kao i do sada, po prioritetu u saradnji CK i stručnjaka Centra za socijalni rad. Narodne kuhinje u Šapcu postoje već četvrt veka, pa imaju i dragoceno iskustvo u svakom pogledu.

Za opstanak narodnih kunjinja nema zime, jer, uz donacije koje kontinuirano deli Crveni krst Srbije, tu je novčana podrška grada Šapca, koja je važna da potrebe porivanja, pre svega, troškova spremanja hrane, koji nisu mali za tako veliki broj korisnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DAN ČISTE ENERGIJE: Obnovljiva energija je kamen temeljac za borbu protiv klimatskih promena