KAO što je Jasenovac simbol stradanja i genocida nad Srbima i Jevrejima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, tako je i Čurug, pitomo bačko selo na obali Tise, simbol stradanja i etničkog čišćenja Srba i Jevreja u Južnoj Bačkoj.

Bonaparta

21.01.2021. 21:11

Naravno da ovaj zločin ne sme ni po koju cenu da se zaboravi i svakako ga treba obeležavati još intezivnije i sa više umetničkog programa. Druga stvar koja mene,a verovatno i mnoge moje istomišljenike interesuje, da li je ikada tražila Srbija od Mađarske ratnu odštetu za ove zločine? Ukoliko jeste koliko smo naplatili i da li su oštećeni dobili adekvatnu satisfakciju, a ukoliko nismo zašto nismo i da li će nekome pasti na pamet da to keep načno uradi. Da li ćemo konačno tražiti od Austrije i Nemačke ratnu odštetu za prvi svetski rat kao i za drugi od Nemačke???

predrag

21.01.2021. 21:19

Hitler i nijemci su stvorili klimu za sve to .Izvršioce je bilo lako naći , uostalom ni danas to nebi bilo problem.Zaključak : da nije bilo nijemaca nebi bilo ni genocida .sačuvaj me bože svakog dobra koje nam od nijemaca dolazi

zasa

21.01.2021. 21:21

Nikom ja nisam optostio a jos manje zaboravio. Niti me iko moze ubediti da zaboravim. Madjari,Hrvati,Bugari,Siptari,Muslimani-Bosnjaci,Nemci su izvrsili GENoCiD nad Srbima i jos smo im oprostili a oni nama nisu. Sa svima sedim jedem al ako udare na moju Srbiju nema milosti.Bog je milostiv mi Srbi ne moramo i ne smemo.

Je

25.01.2021. 13:07

Ja sam išla u školu u Čurug. Nikada se nije spominjala racija. Učili smo o zločinima u Šumaricama Jasenovcu i drugim stadalištima. Svi poštovanje prema svim žrtvama, ali ovo je bilo jako strašno

Dejan

19.02.2021. 09:14

@Je - Ovi dogadjaji u Curugu toje jedna strahota kada citam ovaj tekst celo telo mi se najezi. Za ove dogadjaje znam iz ranije moja majka je iz Curuga bilaje ucesnik oslobadjanja istoga mamase zvala Milica Mica Curcin menije danas 71 godina i koristim svaku priliku da posetim muzej palim zrtvama racije nikada vise dase ne dogodi nesto slicno. Nekaje vecna slava svim zrtvama velike racije u Curugu.