RUKOTVORINE ČUVAJU OD ZABORAVA: Etno-muzej u porodičnoj kući Kostića u selu Nadrlju prikazuje predmete koje su stvarale domaćice

Zorica Gligorijević

28. 02. 2021. u 08:12

ČERGE, tkani ćilimi, vezeni prsluci, čarape i kecelje, naćve za mešenje hleba, krevet punjen šašom, drvene činije, kašike i avan, samo su deo predmeta koje je porodica Kostić izložila u porodičnoj kući u selu Nadrlju, u opštini Rekovac.

РУКОТВОРИНЕ ЧУВАЈУ ОД ЗАБОРАВА: Етно-музеј у породичној кући Костића у селу Надрљу приказује предмете које су стварале домаћице

Foto Z. Gligorijević

Zanimljivo je da su sve rukotvorine generacijama stvarale domaćice ove porodice, a da su upotrebni predmeti takođe prenošeni s generacije na generaciju.

INICIJATOR ove neobične izložbe rukotvorina i upotrebnih predmeta iz prošlog i pretprošlog veka je Sanja Kostić, koja je želela da ih sačuva, jer ih više nema u bližoj okolini.

- Ove kecelje i čarape izvezla je moja snaha Sanja. Razboj je napravio moj pokojni svekar Hranislav. Na njemu sam izatkala ko zna koliko čergi. Drvene kašike, koje sam zatekla u kući kad sam se udala za Radomira, koristila sam za pripremu starih jela na saborima. Boga pitaj koliko su stare. Kudelje, na kojima sam prela na raznim manifestacijama, dala mi je pokojna majka Milenka Vićentijević. I par vezenih čarapa, koje mi je dala majka, nosila sam na raznim takmičenjima. Stranci su mi za njih nudili grdne pare, ali nisam htela da ih prodam. Sin Momčilo mi je rekao da bi mi večito zamerio da sam ih prodala - veli Živadinka Kostić (73).

Živadinka kraj razboja koji joj je napravio svekar / Foto Z. Gligorijević

 

NjEN sin Momčilo (55), najponosniji je na čuturicu i karabitnu lampu koje je njegov pradeda doneo iz Velikog rata, ali i na jednu od najstarijih, mesinganih pegli. U njoj je kamen koji se dobro ugreje na žaru, a onda vrati u ležište.

- Mislim da bi turistima bila zanimljiva naša etno-kuća. Mogli bismo da im ponudimo i domaću hranu, pogotovu što je moja majka višestruka pobednica manifestacije "Zlatne ruke Levča" u pripremanju starih jela. U planini imam brvnaru, u kojoj bi moglo da boravi nekoliko ljudi - kaže Momčilo Kostić.

Drvene kašike i posude / Foto Z. Gligorijević

TURIZAM

PREDSEDNIK opštine Rekovac Aleksandar Đorđević u ovom kraju vidi šansu za razvoj turizma, jer su Nadrlje i Dobroselica spojeni sa kragujevačkim selom Dulene, pa bi sa Kragujevcem mogli da se nađu na turističkoj mapi Srbije.

Foto Z. Gligorijević

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!