STUDENTSKIM MENZAMA PRETI ZATVARANJE: Hoće li zbog manjka zaposlenih akademci ostati bez obroka?

B. Borisavljević

11. 09. 2023. u 19:00

VIŠEDECENIJSKI problem smanjenja broja zaposlenih u restoranima Studentskog centra "Beograd" preti da polako stavi i "katanac" na menze u kojima se hrane akademci.

СТУДЕНТСКИМ МЕНЗАМА ПРЕТИ ЗАТВАРАЊЕ: Хоће ли због мањка запослених академци остати без оброка?

Foto: Tanjug

U proteklih 20 godina broj kuhinjskog osoblja je prepolovljen, a obim posla je ostao isti. Prosečna starost radnika je 51 godina, a mladih koji bi želeli da rade ovaj posao ima sve manje.

Na drastično smanjenje broja zaposlenih u studentskim restoranima najviše je uticao prirodni odliv, odnosno odlazak u penziju. Konkurs za posao je stalno otvoren, ali je malo zainteresovanih. I oni malobrojni koji dobiju radnu knjižicu, često brzo odustanu. Iako je za mnoge san da se "udome" u državnoj firmi, izgleda da je od sigurnosti, ipak, važniji novčanik. Jer, ovo zanimanje je deficitarno i zainteresovani mogu birati poslodavca, što nekada nije bio slučaj. Kod privatnika mogu da zarade mnogo više, pa makar i bez dodatnih "privilegija" koje nosi državni posao. Ima i onih koji se odlučuju za rad u inostranstvu.

Prema rečima Vladimira Cvijovića, zamenika direktora Studentskog centra "Beograd", sa problemom nedostatka kadra u restoranima ustanova studentskog standarda se susreću sve države u regionu - Crna Gora, Hrvatska, BiH, Severna Makedonija.

- U kontaktu smo sa kolegama iz okruženja i većinu problema svi delimo - navodi Cvijović. - Koncepcija zdrave i ukusne ishrane za studente i učenike ima veliki društveni značaj dugoročno i važno je da se ovaj koncept očuva. Slovenija je, na primer, promenila pristup u nekom trenutku tranzicije, zatvorila studentske menze i uvela dotiranje privatnih restorana gde se studenti mogu hraniti deo obroka. Kolege koje su posećivale Beograd su nam prenele uglavnom loša iskustva u vidu prelaska mladih na brzu, nekvalitetniju hranu uz veće finansijske izdatke. Oni sada imaju potrebu da se vrate na prethodni sistem, ali je mnogo teže iznova oformiti kuhinje i naći zaposlene.

DNEVNO DO 20.000 OBROKA

STUDENTSKI centar "Beograd" je 2003. godine imao 426 zaposlenih u kuhinjama i u narednom periodu je počeo da pada. Tako su u 2013. godini obroke spremala 395, 2018. - 314, 2021. - 312 i 2023. - 258.

U okviru SC "Beograd" nalazi se sedam proizvodnih i isto toliko distributivnih restorana. Dnevno se pripremi od 15.000 do 20.000 obroka. Jelovnik sastavljaju zajedno upravnici restorana, nutricionisti i studenti, i uglavnom se menja sezonski, ali često i mesečno, kako bi ono što je trenutno u ponudi bilo i na tanjiru.

Cvijović ističe da upoređujući i iskustva država van regiona, Srbija zaista ima čime da se pohvali u kvalitetu studentskog standarda, a naročito kada se taj kvalitet stavi u odnos sa cenama. Neke pozitivne stvari iz perioda prethodne države su zadržane i unapređene u duhu vremena i tehnološkog napretka pa su danas smeštaj i ishrana u domovima na zavidnom nivou. Gosti iz inostranstva, bez izuzetka, budu prijatno iznenađeni kada nas posete.

- Ipak, da bi se ovaj sistem održao, ključno je sačuvati bazu zaposlenih što postaje veliki izazov ne samo za studentski standard, nego i za druge sektore - kaže Cvijović. - Možda je pravi trenutak za preduzimanje mera na nivou čitave države, koje bi afirmisale zanimanja koja su deficitarna. Bilo bi lepo da kao društvo pokažemo poštovanje za različite zanate, a tržište ih već vrednuje sve više i više. Pored stimulisanja dece da upisuju neke obrazovne profile, važna je i prekvalifikacija i dokvalifikacija o kojoj većina odraslih malo zna. Kuvari danas imaju mogućnost da biraju svoje radno mesto, a njihovo vreme tek dolazi.

I dok studentima nema ko da sprema i služi obroke, na birou posao trenutno čeka 127 kuvara i 154 pomoćnika kuvara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DANAS IZGLEDA ZORAN VANEV: Od Južne pruge do Švice (FOTO)